Nicolaescu cere incetarea protestelor pe perioada negocierilor cu Guvernul
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, reactioneaza in a doua zi a protestelor profesionistilor din Sanatate, solicitandu-le sa-si inregistreze revendicarile la Ministerul Sanatatii. Totodata, Nicolaescu ii invita duminica pe reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, la discutii.
Protestele spun ca nu vor inceta pichetarea Ministerului, insa i-au transmis ministrului ca il sustin in transmiterea mesajului lor la Guvern
Ministrul Sanatatii a anuntat ca se fac eforturi pentru o reasezare graduala a grilei de salarizare, potrivit Agerpres
"Eu am cerut ieri primului ministru o imputernicire speciala pentru discutie cu Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor (...). Grila de salarizare pentru personalul medical - de ea este responsabil, dupa cum stiti, Ministerul Muncii - noi incercam sa o reasezam putin, nu stiu daca o sa reusim toata legea 284 sa o aplicam imediat, dar poate gradualizat, poate prin niste etape putem sa o facem. De aceea eu cred ca daca de sambata ne asezam la masa, sa incercam sa identificam perioadele pe care sa le acceptam de comun acord - iar dupa aceea cu Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor sa gasim solutiile...", a precizat ministrul.
El a mai anuntat ca saptamana viitoare va prezenta in Guvern o informare cu stadiul negocierilor si le-a cerut protestatarilor sa fie rezonabili, subliniind ca dialogul este necesar. De asemenea, i-a rugat sa inceteze protestele pe durata negocierilor.
"Cat timp avem dialog, menajati-va eforturile ca aveti destul de facut treaba la spitale si in general, sunt convins de asta. Eu incerc sa va asigur de buna credinta si in clipa in care vom termina discutiile, pana miercuri, joia viitoare, menajati-va eforturile. Dupa aceea, sigur, sunteti liberi sa faceti ce vreti, ca dvs. decideti. Nu decid eu pe modalitatile pe care dvs. le alegeti", a precizat Nicolaescu.
El a admis ca "medicii rezidenti o duc foarte rau", adaugand ca sunt necesare eforturi din partea autoritatilor pentru remedierea problemei. in acest sens, a cerut protestatarilor un dosar cu toate revendicarile, transmise oficial.
"De luni de zile purtam discutii, de luni de zile colegi de-ai dvs. participa la colectivele noastre de lucru - ca avem echipe de lucru care pe diverse proiecte de lege si-au exprimat punctele de vedere, au venit chiar cu o serie de solutii constructive, pe care noi le apreciem. Dar pentru ca este acum un moment mai greu, mai tensionat, cred ca este bine sa ne reasezam poate cu mai multa atentie pe anumite aspecte pe care dvs. le ridicati", a precizat ministrul.
Nicolaescu a mai afirmat ca si-a concentrat eforturile asupra reformei sistemului sanitar si ca o serie de proiecte de lege se afla inca in dezbatere publica. El a adaugat ca pana acum au avut loc cinci dezbateri publice, iar vineri urmeaza sa mai aiba loc una la Oradea si una la Timisoara.
"Saptamana viitoare ne vom intalni din nou cu reprezentantii dvs la nivel national ca sa dam o forma finala acestor proiecte de lege. Unele dintre ele sunt exact ceea ce dvs. doriti prin ceea ce acum protestati. Altele nu cred ca isi vor putea gasi o solutionare astazi sau maine, cum ar fi de exemplu finantarea cu 6% din PIB pentru sanatate. Va dati seama ca si eu imi doresc asta. Daca am avea o asemenea finantare si viata mea ar fi mai usoara, pentru ca dvs. v-ar fi mai bine, oamenilor le-ar fi mai bine si criticile ar fi mai putine catre noi", a mai declarat ministrul.
Astazi (n.r. joi, 19 septembrie) a fost a doua zi consecutiva de proteste la Ministerul Sanatatii, dupa ce miercuri peste 120 de oameni au fluierat si au afisat lozinci prin care cereau "respect" pentru sistemul medical si 6% din PIB pentru Sanatate.
Ei au mai cerut o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica acestui sistem, apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistemul public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti.
Sursa: PaginaMedicala.ro