Cinci defibrilatoare externe automate noi in Bucuresti
Cinci noi defibrilatoare externe automate vor fi montate in locuri publice, in etapa a II-a a proiectului “Energie pentru viata”, lansat de Asociatia Romana de Interventie in Situatii de Urgenta (ARISU).
Pana la sfarsitul anului, doua defibrilatoare (AED-uri) vor fi montate la la Tribunalul Bucuresti si Muzeul Antipa, celelalte doua urmand sa fie puse in functiune la Aeroportul International Henri Coanda. Locatia celui de-al cincilea AED va fi anuntata ulterior.
Initiativa vine dupa ce pe 1 octombrie 2012, ARISU monta primele cinci defibrilatoare in cele mai circulate statii de metrou: Unirii 1, Unirii 2, Eroilor, Universitate, Piata Victoriei, Romania devenind singura tara din Europa de Est ce beneficiaza de un sistem conectat la serviciul de urgenta 112. Valoarea totala a celor doua etape ale proiectului depaseste 70.000 euro.
Pana acum, niciunul dintre defibrilatoare nu a fost inca utilizat.
In cazul unui stop cardio-respirator, defibrilatorul poate fi folosit de oricine. Inca de la pornire, aparatul ofera instructii vocale clare, alerteaza automat dispeceratul 112 si un echipaj SMURD Bucuresti este trimis la locul incidentului. “Punem la dispozitia omului de rand defibrilatorul automat. Defibrilatorul respectiv nu permite ca omul sa greseasca. Aparatul analizeaza ritmul cardiac, aparatul decide cand trebuie socat bolnavul. Fiecare minut scade cu aproximativ 10% sansa de supravietuire a bolnavului”, a spus Dr. Raed Arafat, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii.
Peste 700 de persoane vor invata cum sa foloseasca un AED
Peste 700 de angajati ai institutiilor unde vor fi instalate aceste defibrilatoare, vor fi instruiti cum sa foloseasca AED-urile in cazul unui stop cardio-respirator.
Voluntarii ARISU vor face Instruire cu privire la utlizarea defibrilatoarelor si in licee si facultati. In plus,
presedintele ARISU a declarat ca de la 1 octombrie, Minisiterul Educatiei intentioneaza introducerea de cursuri de prim ajutor, ce vor include si informatii orivind utilizarea aparatelor AED.
"Pana la sfarsitul anului vor fi functionale zece defibrilatoare externe automate. Speram sa auzim cat mai curand de persoane salvate cu aceste aparate”, a afirmat Nicolae Stavre, Presedintele ARISU.
Anual, peste 50 000 de romani mor din cauza stopului-cardio respirator
Conform studiilor intreprinse de Uniunea Europeana, in Romania, in fiecare an sunt intregistrate peste 50.000 de decese declansate de stopul cardio-respirator. Aproape jumatate din aceste persoane ar putea fi salvate daca s-ar folosi un AED in primele minute de la instalarea stopului cardio-respirator.
In completarea proiectului “Energie pentru viata”, ARISU va demara o campanie de educare si informare a populatiei in licee, facultati si locuri publice. Astfel, reprezentantii organizatiei vor realiza sesiuni de instruire pentru utilizarea defibrilatorului si vor simula manevre de resuscitare cardio-pulmonara.
ARISU – premiul I pentru inovatie si originalitate
Proiectul „Energie pentru viata” a facut posibila prezenta defibrilatoarelor externe automate in Bucuresti si a adus organizatiei ARISU doua premii I: Premiul pentru Inovatie la Gala CCIFER 2012 si Premiul pentru Originalitate la Gala Societatii Civile 2013.
Mai multe informatii despre proiectele si activitatea Asociatiei Romane de Interventie in Situatii de Urgenta gasiti pe site-ul www.arisu.ro.
Sursa: PaginaMedicala.ro