Imprimare

Astarastoae: Protestele anuntate pentru luna septembrie vor continua

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a declarat dupa intalnirea cu ministrul Sanatatii, de duminica, 22 septembrie, ca protestele personalului medical anuntate pentru luna septembrie vor continua, iar luni la ora 11,00 vor fi realizate pichetari in fata Ministrului Finantelor si Ministerului Sanatatii, potrivit Agerpres.

Reprezentantul CMR si al Coalitiei Profesionistilor in Sanatate a precizat ca isi mentine in continuare solicitarea cu privire la dublarea salariilor medicilor rezidenti si a precizat ca aceasta este una adresata guvernului. "Romania devine o tara normala si intr-o tara normala Ministerul Finantelor nu este stat in stat. Am ramas pe aceeasi pozitie, solicitam dublarea salariilor medicilor rezidenti", a spus Astarastoae.

El a mentionat ca nu este de acord cu ideea avansata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, privind posibila majorare a salariilor medicilor rezidenti cu 2 pana la 20%, din banii proveniti de pe urma reorganizarii sistemului.

Astarastoae a acuzat faptul ca presiunea politica a devenit tot mai mai mare si a sustinut ca politizarea sistemului medical "este un cancer".

"Vom modifica actele normative astfel incat cariera profesionala sa nu se bazeze pe carnetul de partid, ci pe merite profesionale. Coalitia si Ministerul Sanatatii vor cauta sa impuna in lege criterii care sa nu permita influenta politica asupra spitalelor, ci un management real al acestora. Spitalele trebuie sa aiba un grad crescut de autonomie si sa nu fie tratate ca institutii bugetare', a spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

El a tinut sa precizeze ca protestele din ultimele zile nu sunt indreptate impotriva cuiva, ci sunt in favoarea constructiei unui sistem de sanatate care sa fie performant.

Reprezentantii Coalitiei Profesionistilor in Sanatate s-au intalnit duminica, 22 septembrie, cu Ministrul Sanatatii, pentru a discuta despre revendicarile cadrelor medicale.

In opinia ministrului pentru Dialog Social, Doina Pana, dialogul care a avut loc duminica la Ministerul Sanatatii denota deschiderea totala pe care o are guvernul in discutarea problemelor. "Pe fiecare capitol discutat s-a decis constituirea unui grup de lucru", a mai spus Pana.

"Am primit oficial acum cateva zile un document privind revendicarile comune ale organizatiilor membre ale coalitiei. Incercam sa fixam o serie de elemente pentru a stabili pe mai departe calendarul de lucru si sa nu luam decizii pripite, sa nu incercam sa facem promisiuni care sa nu se poata onora, dar sa gasim solutii care sa poate fi rezolvate", a declarat Nicolaescu, in debutul intalnirii cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate.

Potrivit ministrului, informare privind discutiile de la intalnirea de duminica va fi prezentata in sedinta de guvern de miercuri.

La intalnirea de duminica de la Ministerul Sanatatii participa si ministrul pentru Dialog Social Adriana Doina Pana, secretarii de stat in MS Iulian Chiriac, Raed Arafat si Adrian Pana, si un reprezentant al Ministerului Muncii.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Astarastoae_-Protestele-anuntate-pentru-luna-septembrie-vor-continua_19196/

lauff lautf laurf