Imprimare

Nicolaescu: Bugetul alocat sistemului sanitar va creste gradual pana in 2016

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus luni ca nu este posibila alocarea a 6% din Produsul intern brut (PIB) pentru acest domeniu, precizeaza Agerpres. Insa, ministrul a mai adaugat ca procentul alocat Sanatatii va creste gradual pana in 2016, conform programului de guvernare.

Eugen Nicolaescu va purta discutii cu reprezentantii Ministerului de Finante in decursul zilei de astazi, pentru a gasi unele solutii in ceea ce priveste solicitarile Coalitiei profesionistilor din sanatate. “Este o discutie as spune destul de aplecata, cu cifre. O vom face in cursul zilei de astazi (luni - n.r.), o sa mai continuam si maine probabil. Nu sunt convins ca se gasesc resursele, pentru ca, daca ar fi, s-ar pune pe masa. Dar trebuie cautate o mie si una de solutii, multe alternative. Nu este usor, dar se incearca. Important pentru mine este ca sistemul sanitar functioneaza, ca medicii isi fac datoria, ca cetatenii care apeleaza la sistem sunt tratati”, a afirmat Nicolaescu, la dezbaterea ZF Pharma&Health Summit'13.

El a precizat ca vor fi purtate discutii si cu oficialii care se ocupa de buget, pentru a gasi resursele financiare cerute de personalul din Sanatate. De asemenea, referindu-se la cele convenite duminica in dialogul cu reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate privind salarizarea personalului medical, Nicolaescu a aratat ca acestea ar putea sa fie operabile in primul trimestrul al anului viitor.

„Eu nu cred ca o tara intreaga va suferi pentru faptul ca 15.000 de oameni nu si-au dublat salariile, s-au dat numai 18 procente sau 24. Vom vedea cat vom găsi. Mi se pare absurd sa pui in pericol sanatatea populatiei pentru cateva procente”, a afirmat ministrul.

In acelasi timp, Federatia “Solidaritatea Sanitara” din Romania considera ca exista solutii viabile pentru
cresterea finantarii publice a sectorului sanitar la 6% din PIB incepand cu 2014, asiguranduse astfel resursele necesare pentru cresterea calitatii vietii profesionale a salariatilor, incluzand cresterea salarizarii, si pentru cresterea calitatii serviciilor medicale acordate populatiei.

Masurile de reforma in domeniul finantarii Sanatatii, propuse de Federatie Ministerului Sanatatii, sunt urmatoarele:

- Cresterea contributiilor la Sanatate angajator-angajat la 14% (7% angajat - 7% angajator);
- Introducerea contributiei la sanatate in functie de venit, in cuantum de 7%, pentru toti cetatenii Romaniei care realizeaza venituri, indiferent de sursa acestora;
- Obligativitatea statului de a plati contributia la sanatate la nivelul a 7% din salariul mediu pentru toti cetatenii pe care doreste sa-i scuteasca de la plata contributiei;
- Definirea pachetului de baza raportat la costurile serviciilor medicale reale;
- Introducerea asigurarilor complementare de sanatate.

Ministrul Sanatatii s-a intalnit duminica, 22 septembrie, cu reprezentantii Coalitiei profesionistilor din sanatate, pentru identificarea unor solutii care sa rezolve unele din revendicarile angajatilor din sistem.

Intre timp, protestele cadrelor medicale continua, la Ministerul Sanatatii si la Ministerul Finantelor.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Nicolaescu_-Bugetul-alocat-sistemului-sanitar-va-creste-gradual-pana-in-2016_19199/

lauff lautf laurf