Busoi: “Nu mai exista niciun pacient cu cancer pe lista de asteptare”
Cristian Busoi, presedintele CNAS, a anuntat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu mai exista pacienti pe listele de asteptare pentru tratamentul afectiunilor oncologice.
Busoi a mai spus ca oncologia ocupa cel mai important loc in ponderea bugetara a Casei Nationale si ca s-au alocat fonduri in plus acestui program. De aceea, cei 1600 de bolnavi aflati pe listele de asteptare anul acesta vor beneficia tratament impotriva cancerului.
Conform datelor CNAS, 7500 de romani se trateaza la ora actual de cancer, aproape de doua ori mai multi decat in 2011, cand numarul celor tratati ajungea la 3500.
Fondurile pentru Programul de Oncologie, respectiv 60-70 milioane de lei, vin din partea CNAS, dar in cazul in care acestea nu ajung, exista si “niste rezerve, cel putin pentru acest an, in zona dispozitivelor si echipamentelor medicale, in zona unitatilor de reabilitare, in serviciile de transport de urgent, ambulantele private care s-au redus foarte mult din punct de vedere al ponderii, si de ce nu, chiar in zona bugetului din care platim prestatiile internationale”, a adaugat Busoi.
Dr. Lucia Stanculeanu, presedintele Comisiei de Hematologie si Oncologie ,a explicat ca dosarele pacientilor sunt depuse lunar spre aprobare la Comisia de experti a CNAS, iar in urma aprobarii lor, un pacient poate incepe tratamentul in luna urmatoare. Daca dosarele nu sunt complete, se resping si se inapoiaza medicilor curanti, pentru completare sau corectare.
Dr. Dan Jinga, coordonatorul Programului de Oncologie, a fost prezent la conferinta si a adaugat ca cei din Comisiile de experti care verifica dosarele bolnavilor interactioneaza cu medicii curanti pentru a stabili tratamentele pacientilor sau pentru a indrepta greselile din dosare.
Pentru luna urmatoare, Comisia se va intruni pe 18 octombrie, urmand ca de la 1 noiembrie toti pacientii carora li s-au aprobat dosarele sa primeasca tratamentul necesar.
Cancerul este o boala ce necesita tratamente costisitoare. Peste o suta de mii de oameni sunt inlcusi in Programul de Oncologie, insa acest numar este in crestere, a mai spus Dan Jinga. In Romania situatia este similara cu cea din Europa: multi bolnavi, in special cei ce se incadreaza in vasta medie de 45-50 de ani, sufera de cancer la san, in cazul femeilor, si de cancer pulmonar si colorectal, in cazul barbatilor.
Sursa: PaginaMedicala.ro