Imprimare

Astarastoae: Cardul de sanatate trebuie sa permita accesul doar la date financiare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Cardul de sanatate nu trebuie sa fie un instrument care sa permita accesul la multe date personale, a declarat pentru Agerpres. presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae.

"Cardul de sanatate nu trebuie (...) sa permita un abuz. (...) Concentrarea unor informatii intr-un singur loc, la care sa aiba acces autoritatile statului si fara sa existe mijloace performante de a le proteja, este un mare pericol pentru orice cetatean, pentru ca, daca are acces o firma de asigurari, dintr-o data iti fixeaza o alta prima de asigurare", a afirmat prof. dr. Vasile Astarastoae.

Potrivit acestuia, cardurile de sanatate au scopul de a urmari cheltuirea fondurilor in sistemul de sanatate si ele trebuie sa cuprinda, in afara de datele de identificare, doar aspecte care tin de circuitul banilor.

"Intr-adevar, ca a primit o reteta, nu ce a primit pe reteta, ci valoarea retetei. Este asigurat sau nu este asigurat, care este fondul pe care il are la dispozitie. Strict date financiare", a explicat Vasile Astarastoae.

El a sustinut ca nu medicul trebuie sa distribuie cardul de sanatate, acest lucru fiind in dezavantajul pacientului.

"Aceste carduri le-a dorit organizatorul de sanatate si finantatorul. El doreste sa-si urmareasca ce se intampla cu banii lui. Daca doreste, sa gaseasca el o modalitate prin care sa le distribuie. In momentul de fata, cand la usa cabinetelor medicilor de familie sunt cozi - la noi nu exista programare -, tu iti pierzi timpul - deci rupi din timpul pacientului, nu rupi din timpul tau liber -, 5 ore trebuie sa stai la cabinet, deci eu in 5 ore trebuie sa distribui si acest card. Atunci, ca sa nu stau peste orele de program, in loc sa-i acord pacientului 10 minute ii acord 5 minute. Cinci minute il consult, cinci minute ii dau cardul. Este in dezavantajul pacientului", a aratat reprezentantul CMR.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Astarastoae_-Cardul-de-sanatate-trebuie-sa-permita-accesul-doar-la-date-financiare_19214/

lauff lautf laurf