Companiile de tehnica medicala trebuie sa fie mai creative pentru a supravietui
Cu “pierderi” de 131 de miliarde de dolari in venituri, companiile de tehnica medicala si biotehnologie - producatorii de echipamente, dispozitive medicale si consumabile - trebuie sa-si investeasca cu atentie resursele saracite, atentioneaza un studiu realizat de EY Romania.
Datorita orientarii catre servicii medicale bazate pe valoarea adaugata, inaspririi reglementarilor si lipsei de resurse, companiile de tehnica medicala si biotehnologie se vad nevoite sa fie mai creative atunci cand dezvolta produse si servicii noi si sa considere modele noi de business", se arata in studiul anual EY, „Pulse of the industry: medical technology report 2013”
Industria de tehnologie medicala a fost puternic perturbata de trecerea la servicii medicale atente la costuri, pe masura ce platitorii si furnizorii s-au vazut confruntati cu presiuni bugetare si de cresterea costurilor. A crescut, de asemenea, presiunea exercitata de autoritatile de reglementare asupra industriei de tehnica medicala si biotehnologie prin inasprirea masurilor in mai multe domenii, inclusiv a procesului prin care produsele pot obtine aprobarile de comercializare, precum si in cazul relatiei dintre companii si medici. In acelasi timp, industria se confrunta si cu reducerea de resurse, data fiind schimbarea asteptarilor investitorilor in contextul presiunilor de mai sus, dublata de impactul situatiei economice globale.
“Doar tehnologia noua nu mai este indeajuns ca sa asigure compensare in sistemul medical. Ea trebuie sa genereze imbunatatiri ale starii de sanatate ce pot fi dovedite si sa fie eficienta din punctul de vedere al costurilor. Vestea buna este ca, in prezent, companiile de tehnologie medicala experimenteaza, intr-un ritm nemaiintalnit pana acum, abordari si modalitati noi de a crea si a livra valoare intr-un mod creativ”, spune Bogdan Tenu, Senior Manager in departamentul Asistenta in Tranzactii, EY Romania.
Apar noi modele de business
“Trecerea la servicii medicale bazate pe valoarea adaugata a crescut mult influenta exercitata de pacienti si platitori, iar companiile medicale au ajuns la concluzia ca modelele lor de business trebuie sa tina cont de acest nou tip de client. Totusi, aceasta nevoie de a investi masiv in inovarea modelului de business vine tocmai in momentul in care resursele companiilor sunt sub o presiune tot mai mare”, adauga Bogdan Tenu.
Companiile au inceput sa considere noi modele de business care reflecta nevoile noului tip de client sub trei aspecte:
- Dincolo de produs: Servicii si solutii care asigura rezultate mai bune sau au costuri mai mici (cum ar fi, de exemplu, semnarea unui acord pe 15 ani pentru unul dintre centrele medicale academice din S.U.A. pentru oferirea de tehnologie, dar si de consultanta).
- Dincolo de tratament: preventie si monitorizare de la distanta pentru a creste eficienta rezultatelor (cum ar fi, de exemplu, cazul unei mari companii de echipamente medicale care a achizitionat cu 200 de milioane de USD o firma de echipamente de telemedicina axata pe managementul la distanta al bolilor cronice).
- Dincolo de spital: pacientii sunt ajutati sa-si gestioneze starea de sanatate de acasa, fara sa mai fie nevoie de interventii clinice frecvente si costisitoare (cum ar fi, de exemplu, noul program dezvoltat de una dintre companiile-lider din industria medicala pentru tratamentul tulburarilor de somn prin servicii de educatie).
Industria de tehnica medicala a pierdut venituri de 131 de miliarde de dolari in patru ani
Studiul EY evidentiaza ca incertitudinile in privinta platilor si reglementarilor au incetinit cresterea veniturilor, ducand la o ”pierdere” estimata la 131 de miliarde de dolari in cazul liderilor comerciali din industrie intre 2008 si 2012.
Repere de performanta ale industriei in 2012:
- Cresterea veniturilor a ramas lenta: veniturile realizate de companiile listate de tehnologie medicala si biotehnologie din S.U.A. si Europa au totalizat 339,6 miliarde de USD in 2012, o crestere de doar 2%, cu mult sub ratele de crestere inregistrate inainte de criza.
- Finantarile de tip “venture capital” au scazut: finantarile de tip venture capital au scazut cu 21% in aceasta perioada, ajungand, la 30 iunie 2013, la 3,5 miliarde de USD, cel mai scazut nivel din ultimii 10 ani. Capitalul de inovare – fondurile disponibile pentru marea majoritate a companiilor aflate in stadiu pre-comercial – a scazut cu 11%, atingand cel mai jos nivel din ultimii sapte ani.
- Finantarile au ramas totusi la un nivel stabil: finantarile atrase au ramas relativ constante, ajungand la 29,5 miliarde de USD, insa majoritatea fondurilor a ajuns la doar cateva companii mari. Majoritatea noilor credite accesate a fost folosita pentru refinantarea datoriilor existente.
- Fuziunile si achizitiile s-au mentinut relativ constante: valoarea fuziunilor si achizitiilor care au implicat companii de tehnologie medicala si biotehnologie din S.U.A. si Europa a ajuns la 47 de miliarde de USD, in linie cu media de 48,5 de miliarde de USD a ultimilor cinci ani. Cu toate acestea, dupa ajustarea prin scaderea unei mega-tranzactii care a totalizat 15,8 miliarde de USD, valoarea fuziunilor si achizitiilor din 2012 a scazut cu 19%, la 31,2 miliarde de USD.
Sursa: PaginaMedicala.ro