Imprimare

O noua metoda pentru depistarea cancerului de san, descoperita de o romanca

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ileana Hancu, de profesie fizician si cercetator in domeniul RMN, in cadrul Centrului de Cercetare Globala GE (GRC), a proiectat o solutie de imagistica datorita careia, in viitor, se poate depista mult mai usor cancerul la san.

“Vreau ca medicii sa aiba posibilitatea de a analiza toate imaginile unui test si de a sti cu certitudine daca totul este in regula sau daca este vorba de cancer”, a spus Hancu.

Studiul lui Hancu ar putea fi folosit in ceea ce priveste grupurile de femei pentru care mamografiile pot fi deseori neconcludente, cum ar fi femeile cu sani mari. Aceasta si-a propus sa contribuie la eliminarea incertitudinilor legate de screening-ul grupului respectiv.

In literatura de specialitate din ultimii ani, a aparut o noua metoda pe baza de RMN care trebuia sa genereze imagini clare, denumita imagistica ponderata prin difuzie. „Dar imaginile ponderate prin difuzie erau deplorabile”, a spus Hancu. Cercetatoarea a inceput sa experimenteze diverse metode care ar putea imbunatati semnalul RMN si rezolutia spatiala a imaginilor, astfel incat sa se poata vedea chiar si tumorile mai mici. Una din abordarile sale presupune construirea unui RMN echivalent cu o camera de inalta rezolutie.

Ileana Hancu a inceput acest studiu in urma unei experiente de viata: in trecut, medicul ei a crezut ca ea avea un nodul la san. Dupa o serie de mamografii si ecografii, a fost pe punctul de a face biopsie. Doar ca in urma unei alte analize RMN si a unui test, medicul ei avea suficiente informatii pentru a stabili ca nu mai avea nevoie de biopsie. “In cazul meu, nu aveam nimic, a fost doar o sperietura care a durat o luna de zile. Insa mi-am dat seama ca in situatia actuala, chiar daca avem foarte multe instrumente de imagistica, nu suntem atat de bine pregatiti pe cum am putea fi”, a spus cercetatoarea.

Hancu s-a inscris la facultate, unde avea sa studieze optica, in anii ‘90. „Pe atunci, probabil ca nu exista nici macar un aparat RMN in toata tara”, spune Ileana Hancu. In anul 1996, dupa ce a absolvit facultatea, a ales sa studieze fizica la Universitatea din Pittsburgh si a descoperit rezonanta magnetica. Cativa ani mai tarziu, si-a luat doctoratul in acest domeniu ezoteric. „De aceea am ajuns la GRC. Nu exista prea multe locuri in lume care sa poata valorifica o astfel de expertiza”, spune ea.

Activitatea de cercetarea i-au adus deja lui Hancu si colaboratorului ei, Prof. Robert Lenkinski, de la Centrul Medical Southwestern al Universitatii din Texas, o bursa de 3,2 milioane USD pentru o perioada de cinci ani de la Institutul National de Sanatate din SUA. Ei intentioneaza sa isi testeze tehnologia pe pacienti intr-un studiu clinic prin care sa contribuie la evaluarea pe viitor a utilizarii acesteia in diagnosticarea cancerului mamar.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/O-noua-metoda-pentru-depistarea-cancerului-de-san_-descoperita-de-o-romanca_19218/

lauff lautf laurf