Lista compensatelor este neactualizata de peste 5 ani
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a anuntat luni ca lista medicamentelor compensate si gratuite nu a mai fost actualizata de peste 1.900 de zile, ceea ce limiteaza egalitatea de sanse pentru pacienti, transmite Agerpres.
"Aceasta inseamna ca peste 167 de molecule, dintre care 141 de medicamente noi si 26 de molecule cu indicatii terapeutice noi - potrivit estimarilor autoritatilor din Sanatate -, asteapta de peste 5 ani sa ajunga la pacienti. In tot acest timp, in lupta crunta cu boala, pacientii au primit si continua sa primeasca tratamente la nivelul anului 2007-2008. Prin comparatie, pacientii din tarile vest-europene reusesc sa primeasca gratuit sau cu grad de compensare un tratament inovator chiar in anul in care acesta a primit aprobarea de punere pe piata', se arata intr-un comunicat de presa ale Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, transmis Agerpres.
Conform unui studiu bazat pe datele Federatiei Europene a Asociatiilor si Industriei Farmaceutice (EFPIA), intre momentul aprobarii unui medicament de catre Agentia Europeana a Medicamentului si momentul in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici se asteapta 392 de zile in Belgia, 206 zile, in Suedia, iar in Austria doar 88 de zile.
Potrivit estimarilor ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pacientii romani vor avea cel mai probabil o noua lista de medicamente compensate incepand cu 1 ianuarie 2014.
"Incurajam autoritatile si comisiile de specialitate sa grabeasca avizarea noilor tipuri de medicamente, care ar creste sansa si calitatea vietii pacientilor romani. Cele mai multe medicamente introduse pe lista noua sunt pentru cancer (16%), urmate de diabet (10%), hipertensiune arteriala (8%), anemii (5%), leucemii (4%) si boli psihice (2%)", a declarat presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania Cezar Irimia prin intermediul comunicatului de presa.
FABC este o federatie formata din 16 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor. Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.
Sursa: PaginaMedicala.ro