Imprimare

Manualul inimii , lansat de un colectiv de medici si compania Houston la Cluj-Napoca

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Volumul intitulat "Manualul inimii", publicat de un colectiv condus de prof. univ. dr. Dumitru Zdrenghea, seful sectiei de cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, a fost lansat sambata, in ajunul Zilei Mondiale a Inimii, la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj-Napoca, in prezenta unui public numeros, transmite Agerpres.

Co-autorii cartii sunt dr. Dana Pop, dr. Dan Gaita, dr. gabriel Gusetu si dr. Mihnea Zdrenghea.

"Incidenta bolilor cardiace creste de la an la an, iar specialistii trag un semnal de alarma: in 2025 vor fi principala cauza de mortalitate, in intreaga lume", a afirmat, la lansare, profesorul Dumitru Zdrenghea.

Manualul indruma populatia nu doar sa evite consumul de grasimi animale si fumatul, ci sa faca si miscare, intrucat aceasta poate scadea cu 30-40% riscul cardiovascular. Consumul zilnic de frunte si legume ajuta bunul mers al inimii, a subliniat universitarul clujean, amintind, totodata, ca stresul este unul dintre cei sase factori de risc cardiovascular, iar principalele boli care duc la invaliditate si la scaderea calitatii vietii sunt infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

"Manualul inimii", lansat in colaborare cu compania Houston NPA, abordeaza aspecte medicale precum ateroscleroza, dislipidemiile, colesterolul si trigliceridele, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea si obezitatea morbida, masurarea tensiunii arteriale si recuperarea cardiovasculara. Autorii descriu cum functioneaza inima si care sunt cele mai frecvente afectiuni cardiace, se refera la preventia bolilor cardiace si la evaluarea riscului cardiovascular. Volumul este scris intr-o forma accesibila publicului.

Romania se situeaza pe locul al treilea in Europa in privinta deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgaria si Ucraina. Peste 60% dintre decesele inregistrate anual la noi in tara sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Principalele cauze responsabile pentru aparitia a mai bine de 80% din aceste afectiuni sunt alimentatia nesanatoasa, fumatul si sedentarismul.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_Manualul-inimii_-lansat-de-un-colectiv-de-medici-si-compania-Houston-la-Cluj-Napoca_19230/

lauff lautf laurf