Imprimare

Petitie pentru respingerea noii forme de rezidentiat. Dr. Arafat le raspunde studentilor

Adaugat in Stiri din domeniul medical

UPDATE: Dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a anuntat duminica, la Targu Mures, ca se va renunta la selectia rezidentilor pe baza mediei de absolvire, insa se va gandi un alt mecanism in acest sens, conform Agerpres.

''Vom renunta cu siguranta. Deci asta este un lucru sesizat de mai multi studenti si intr-adevar au dreptate in acest sens pentru ca nu putem sa luam notele din timpul facultatii, mai ales acum pentru cei din anul IV, V, VI si sa spunem ca notele voastre vor fi calculate”, a spus Arafat.

Vor exista discutii cu studentii la Medicina saptamana aceasta, pentru a se stabili a 2-a varianta a ordonantei privind rezidentiatul, iar in final, toata lumea trebuie sa fie multumita. In ceea ce priveste punctele vagi ale acestei ordinante, Arafat a adaugat ca e nevoie de o legislatura secundara pentru a fi explicate toate aspectele.

Potrivit secretarului de stat, prin acest proiect de act normativ privind rezidentiatul se incearca flexibilizarea sistemului, astfel incat rezidentul sa poata avea posibilitatea de a alege specializarea pe care o doreste.

''Cel mai important lucru despre ce incercam sa facem este faptul ca avem mai multe etape, iar in prima etapa avem mai multe trunchiuri comune care pot sa intre in ele, noi flexibilizam si alegerea specialitatilor. E de fapt o flexibilizare, decat o restrictionare'', a subliniat Arafat.

Secretarul de stat a spus ca modelul acestui proiect nu va fi unicat sau specific Romaniei, ca acesta exista si in alte tari si ca are marele avantaj ca absolventii de medicina care nu reusesc la rezidentiat nu raman in afara sistemului asa cum se intampla in prezent.

Studentii de la Medicina au lansat o petitie online pentru a-si arata nemultumirea de felul in care va fi organizat rezidentiatul din 2015, potrivit noului proiect de lege publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Pana acum, au semnat petitia peste 1500 studenti la Medicina, nemultumiti de ordonanta care prevede doi ani de trunchi comun pentru toti absolventii medicinisti, dar si admiterea in aceasta etapa pe baza mediei de absolvire a facultatii.

Cristian Moise, presedintele Societatii Studentilor la Medicina Bucuresti, nu este de accord cu admiterea in internat,dupa media de absolvire, intrucat in 2015 inca sunt studenti din generatiile care au intrat in facultate cu gandul ca la sfarsitul ei vor da examen de intrare la rezidentiat si care nu au tinut cont de media anilor de facultate.

“Se va incuraja coruptia in institutii”, a mai spus Moise.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Petitie-pentru-respingerea-noii-forme-de-rezidentiat.-Dr.-Arafat-le-raspunde-studentilor_19246/

lauff lautf laurf