Imprimare

Noul Centru national de formare SMURD de la Targu-Mures, cel mai avansat din Europa

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Centrul National de Formare in Asistenta Medicala de Urgenta de la Targu Mures, inaugurat astazi, este cel mai avansat din Europa in privinta dotarii, a declarat dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, conform Agerpres.

Centrul a fost deschis astazi in prezenta dr. Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, dar si a ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris. El a costat 1,5 milioane de euro, bani proveniti de la Fundatia pentru SMURD, din fonduri europene, dar si de la Ministerul Sanatatii.

“Ca si cost de a-l pune la punct se apropie de 1,5 milioane de euro, cu tot ce este in el. Ca si conceptie, ca si mod de dotare cred ca este cel mai avansat din Europa si poate unicat in zona noastra", a declarat Raed Arafat.

In cadrul centrului, se vor organiza activitati de instructie si perfectionare anuala pentru o mie de persoane din tara si din strainatate, inclusiv specialisti din cadrul Centrului NATO de Medicina Militara de la Budapesta.

Centrul este dotat cu un simulator virtual complex, unic in Sud-Estul Europei, in timp real, care poate fi utilizat atat in scop de invatare cat si in scop de evaluare a cunostintelor sau de exersare a abilitatilor de lucru in echipe interdisciplinare. El mai dispune si de un stimulator pentru medicina de dezastre, un un soft achizitionat si conceput printr-un program cu finantare europeana prin care se pot crea diferite scenarii de interventie in caz de calamitati.

Scenariile dezvoltate aici sunt realiste, transpunand participantii cat mai veridic in accidente si incidente cu care se vor putea intalni in viitor in activitatea lor si pe care le vor putea astfel recunoaste facil, creand automatismele necesare unei interventii prompte si de succes in astfel de situatii.

Potrivit coordonatorului SMURD, dr. Cristian Boieriu, o alta componenta este “autostrada”, un fragment de sosea in care se gaseste un autoturism Logan preparat in mod special in Franta pentru descarcerare. “Scopul este acela de a instrui personalul medical si pompierii sa lucreze impreuna la o astfel de situatie”, a spus Boieriu.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Noul-Centru-national-de-formare-SMURD-de-la-Targu-Mures_-cel-mai-avansat-din-Europa_19249/

lauff lautf laurf