Imprimare

VIDEO: Medicii care fac transplanturi nu sunt platiti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In contextul in care Romania a cunoscut, in acest an, o crestere record a numarului de donatori, deci si a numarului de transplanturi, medicii care se ocupa de operatiile de transplant nu sunt remunerati pentru munca depusa, a atras atentia astazi, in cadrul unei conferinte, prof. dr. Dorel Sandesc (foto), presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva.

„Este imposibil sa continuam in acest stil. Noi ne comparam cu alte tari, dar ceea ce fac medicii din Romania este incomparabil, pentru ca in nicio tara din UE nu se lucreaza atat de mult fara plata. In nicio tara, dupa o noapte intreaga de munca, medicul nu este obligat sa isi continue activitatea zilnica”, a mai spus prof. dr. Sandesc.

Dr. Victor Zota, reprezentant al Agentiei Nationale de Transplant, a tinut sa precizeze ca medicilor le este foarte greu sa munceasca in afara programului de lucru. “Medicii fac voluntariat. Ei muncesc in afara programului normat de lucru pentru ca un donator nu mai poate fi parasit, cel putin pana la prelevare, asta insemnand cateodata 12, 24 de ore, timp in care medicul nu pleaca din spital”, a spus Zota.

Romania a crescut in domeniul transplanturilor datorita urmatoarelor initiative legislative aprobate de Ministerul Sanatatii: primul este legat de ordinul prin care s-a instituit reteaua de medici responsabili de managementul donatorilor si al doilea se refera la reusita finantarii cazurilor din terapie intensiva. “In acest moment situatia sectiilior A.T.I. mari din Romania s-a schimbat radical in bine. Avem apoape tot ce trebuie in materie de medicamente, ingrijire, materiale sanitare”, conform prof. dr. Sandesc.

O alta problema adusa in discutie a fost legata de numarul mic de medici la suta de mii de romani. “Avem 1,9 medici la suta de mii de cetateni din Romania”, situandu-ne pe ultimul loc la nivel european, a mai adaugat prof. dr. Sandesc.

Convingerea Ministerului Sanatatii si a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru a plati medicii care fac transplanturi este o solutie ce trebuie aplicata urgent, a mai spus prof. dr. Sandesc.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO_-Medicii-care-fac-transplanturi-nu-sunt-platiti_19250/

lauff lautf laurf