Imprimare

Tratamentul pentru distonie trebuie decontat de CNAS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Distonia trebuie inclusa in programul national de boli neurologice,iar tratamentul pentru aceasta boala, decontat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Acest proiect este sustinut de Societatea de Neurologie, cat si de Asociația Children’s Joy si Alianta Nationala pentru Boli Rare.

Se doreste decontarea tratamentului distoniilor focale cu toxina botulinica de catre CNAS, pentru ca, in acest moment, nu acopera costurile tratamentului cu injectarea botulinica. O singura fiola costa aproximativ 1400-1800 lei, iar tratamentul trebuie repetat o data la trei-patru luni. Astfel, s-a depus un memoriu la Ministerul Sanatatii prin care se solicita sprijinul in facilitarea accesului la tratament pentru diferitele tipuri de distonie.

Conf. dr. Bogdan Ovidiu Popescu a precizat ca aceleasi centre in care se face astazi DBS pentru boala Parkinson ar trebui sa preia, intr-o prima faza, si cazurile de distonie, principalul argument fiind faptul ca este nevoie de o pregatire de durata pentru a putea practica interventia de stimulare cerebrala profunda.

“Nu e nici pe departe suficient sa fii neurolog. Trebuie sa faci cursuri speciale. Aceasta interventie necesita o echipa complexa: neurolog, neurochirurg, specialist in recuperare medicala. La fel de important este si managementul post-operator al pacientilor care apeleaza la DBS, care necesita un neurolog specializat”, a spus conf. dr. Bogdan Popescu.

De asemenea, rolul pe care ar trebui sa il joace Comisia de Neurologie in facilitarea tratamentului pentru distonie este esential. “Atrag atentia ca nu este un act medical pe care sa il faca oricine, ci trebuie sa ai o anumita competenta. Comisia de Neurologie poate identifica medicii competenti in acest aspect si poate aproba tratamentele cu siguranta faptului ca recomandarile pentru toxina botulinica sunt corecte, sunt pentru distonie si nu pentru alte indicatii ale injectarii de toxina botulinica”, a mai spus conf. Dr. Bogdan Popescu.

In Romania, distonia ramane o afectiune subdiagnosticata. Momentan, nu exista un registru al persoanelor cu distonie dn tara noastra. Desi in evidentele asociatiei de pacienti se afla numai 50 de pacienti cu distonie, expertii in neurologie sustin ca numarul bolnavilor este mult mai mare.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tratamentul-pentru-distonie-trebuie-decontat-de-CNAS_19253/

lauff lautf laurf