Imprimare

Problemele personalului din sistemul sanitar, discutate la Minister

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Veniturile medicilor rezidenti ar putea fi suplimentate cu o serie de burse acordate de Ministerul Educatiei Nationale, a spus ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, conform Agerpres.

“In ceea ce priveste cresterea salariilor medicilor rezidenti, s-a ajuns la varianta sa pastram actuala incadrare, dar sa le suplimentam cu o serie de burse acordate de Ministerul Educatiei Nationale”, a precizat reprezentantul Ministerului Sanatatii.

Salarizarea personalului din sistemul sanitar

Ministrul a explicat ca pentru proiectul de lege privind salarizarea personalului din sectorul sanitar s-a convenit o noua intalnire miercurea viitoare, dupa sedinta de guvern.

6% din PIB

In legatura cu alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate, Nicolaescu a sustinut ca la 31 octombrie va exista toata proiectia bugetara discutata cu reprezentantii Comisiei Europene si, pe baza acesteia, partile se vor reintalni pentru a discuta data de la care vor creste veniturile rezidentilor, daca aceasta va fi 1 ianuarie 2014 sau alta data.

Statutul spitalelor

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele Federatiei SANITAS din Romania, Marius Sepi, a afirmat ca in continuare exista divergente legate de statutul spitalelor si ca sindicalistii pe care ii reprezinta doresc sa reiasa din proiectul de lege in domeniu faptul ca spitalele raman in proprietatea statului.

Sepi a declarat ca membrii Coalitiei din Sanatate fac in aceasta perioada lobby pe langa parlamentarii alesi in judete, aratandu-le ca sanatatea este importanta, pentru ca acestia sa sustina solicitarile profesionistilor din sistemul sanitar.

Ministrul Sanatatii s-a intalnit, pe 15 octombrie, cu reprezentantii Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Ministerului Finantelor Publice si Coalitiei Profesionistilor din Sistemul Sanitar, fiind trecute in revista toate punctele stabilite, majoritatea in curs de rezolvare.

Protestele continua

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CRM) si purtatorul de cuvant al Coalitiei Profesionistilor din Sanatate, prof. dr. Vasile Astarastoae, a afirmat ca actiunile de protest ale personalului medical se vor opri dupa ce solicitarile acestuia vor fi publicate in Monitorul Oficial.

“Vom opri actiunile in momentul in care solicitarile noastre vor fi publicate in Monitorul Oficial. Pana atunci actiunile vor continua. Aceasta coalitie nu este impotriva cuiva, ci este pentru constructie”, a declarat Astarastoae.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Problemele-personalului-din-sistemul-sanitar_-discutate-la-Minister_19275/

lauff lautf laurf