Imprimare

Ziua Europeana a Resuscitarii, organizata pentru prima data

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Astazi, 16 octombrie, se organizeaza pentru prima data Ziua Europeana a Resuscitarii, eveniment ce are ca scop educarea populatiei tinere din Europa in ceea ce priveste acordarea de prim ajutor, conform Agerpres.

Prin aceasta initiativa, a Consiliului European de Resuscitare (CER), se doreste cresterea numarului de supravietuitori in cazul unui stop cardio-respirator in locuri publice.

In Europa, numarul anual al celor care sufera un stop cardio-respirator in afara spitalelor, deci fara a putea beneficia de asistenta medicala imediata, este de peste trei sute de mii de oameni. Mai putin de 1 din 10 dintre acestia supravietuiesc, in conditiile in care primul ajutor, chiar fara a fi de specialitate, ar putea dubla sau chiar tripla rata de supravietuire.

Daca in tari precum Spania sau Germania rata de interventie publica in caz de stop cardio-respirator se situeaza sub 15%, in Suedia sau Olanda sansa de a beneficia de prim ajutor din partea semenilor este de peste 50%. Per total, in Europa doar una din cinci victime ale stopului cardio-respirator primeste ajutor de urgenta din partea semenilor.

Ce fac elevii din Bucuresti de Ziua Europeana a Resuscitarii

Pentru a marca Ziua Europeana a Resuscitarii, elevi ai claselor a III-a si a IV-a din scolile bucurestene vor participa la cursuri de prim ajutor organizate de Societatea de Salvare Bucuresti.

Medicii de la Societatea de Salvare Bucuresti ii vor invata pe copii cum sa acorde primul ajutor. Operatoarele 112 ale STS le vor prezenta elevilor modul de functionare a Sistemului 112, importanta si necesitatea folosirii corecte a Numarului Unic de Urgenta. Specialistii sustin ca educatia privind acordarea primului ajutor ar trebui sa inceapa de la o varsta cat mai mica, deoarece dobandirea tehnicilor de resuscitare sunt esentiale si ele pot face diferenta dintre viata si moarte in numeroase situatii.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ziua-Europeana-a-Resuscitarii_-organizata-pentru-prima-data_19276/

lauff lautf laurf