VIDEO: Poliartrita reumatoida, depistata la timp, poate economisi banii statului
Statul pierde mai multi bani cu pacientii care au depistat boalile reumatice tarziu, in special poliartrita reumatoida, decat cu cei care sunt in stadii incipiente ale bolii, a atras atentia dr. Catalin Codreanu (foto), directorul Centrului de Boli Reumatice “Dr. Ion Stoia” din Bucuresti, in cadrul unei conferinte.
Doctorul a subliniat faptul ca populatia ar trebui sa mearga la medicul reumatolog din timp ca sa depisteze o forma sau alta de boala, pentru a nu-si pierde dintr-odata capacitatea de munca. Pierderea capacitatii de munca este cea mai costisitoare consecinta a artritei reumatoide precoce.
In urma tratamentului, raspunsul terapeutic bun poate reduce aceste consecinte economice. Pierderea medie, prin incapacitate de munca, este de aproape treizeci de mii de euro pentru un pacient, pe an. Un medicament costisitor insa, poate produce o economie societatii, daca e capabil sa mentina bolnavul pe piata muncii.
“Doar 1/3 din bolnavii cu poliartrita, dupa 15 ani de boala, inca pot sa lucreze. Ca si costuri pentru societate, se situeaza undeva la aproape 30 de mii de euro pe an. Niciun tratament actual nu ajunge la aceste costuri, oricat de costisitor ar fi”, a spus dr. Codreanu.
Bolile reumatice, in special poliartrita reumatoida determina o povara financiara importanta asupra bugetelor nationale de ingrijiri de sanatate, din cauza costurilor legate de spitalizari si scaderii productivitatii la locul de munca. Poliartrita reumatoida debuteaza la cel mai productiv segment de populatie: cel cu varste intre 35-50 de ani.
Situatia tarilor dezvoltate in lupta cu boala
In tarile dezvoltate, la 5 ani de la diagnosticarea cu poliartrita reumatoida, apoape jumatate dintre pacienti nu mai sunt capabili sa lucreze cu norma intraga. La 10 ani de la diagnosticare, pacientii reusesc sa mai lucreze doar jumatate din norma.
Expertii din Statele Unite estimeaza ca poliartrita reumatoida provoaca cele mai mari pierderi economice, comparative cu orice alta boala, aceste pierderi fiind estimate la 128 miliarde de dolari anual.
Sursa: PaginaMedicala.ro