Imprimare

Tratat de oncologie, lansat la Bucuresti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Primul volum al tratatului de oncologie digestiva “Cancerul esofagian si gastric” a fost lansat pe 17 octombire, la Academia Romana, lucrarea examinand factorii de risc demonstrati aflati la originea acestei boli - varsta, asociata cu o deviatie celulara, obezitatea si refluxul gastroesofagian, conform Agerpres.

Lucrarea este rodul colaborarii dintre specialistii de la Cluj si ai Spitalului de Urgenta Floreasca, avandu-i ca autori pe profesorii Mircea Grigorescu, Mircea Beuran si Alexandru Irimie.

Lucrarea ofera informatii noi in cancerologie, sesizate de cei trei autori, provenite din cercetarea internationala asupra bolii, in special din cercetarile in genetica si biologie moleculara cu impact important asupra diagnosticului, prognosticului si tratamentului acestor afectiuni.

A doua parte a tratatului este dedicata cancerului gastric, cu o rata de supravietuire la cinci ani dupa operatie in 90% dintre cazuri.

“Pana in 1975, neoplazia gastrica era cea mai frecventa forma de cancer. Dupa 1980 si pana acum, este in declin, ocupand azi locul cinci la incidenta globala a cancerului si locul trei la mortalitate, incidenta mai mare fiind in Asia de Est, Europa Centrala si de Est, in America Centrala si de Est si mai mica in America de Nord si Africa”, a aratat prof. dr. Florian Popa.

Prof. dr. Mircea Beuran a afirmat ca lucrarea stiintifica se adreseaza in egala masura medicului rezident si medicului specialist.

Potrivit studiilor, la nivel global patologia oncologica ocupa locul doi intre cauzele de deces si are un prognostic inca rezervat, insa Romania se plaseaza sub media incidentei europene a cancerului esofagian.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Tratat-de-oncologie_-lansat-la-Bucuresti_19286/

lauff lautf laurf