Imprimare

Varsta de debut a bolilor cardiovasculare a scazut, in medie, cu 15 ani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Varsta de debut a bolilor cardiovasculare a scazut, in medie, cu 15 ani fata de acum 30 de ani, a declarat col. dr. Gabriel Cristian, seful Centrului de boli cardiovasculare al armatei “Academician prof. dr. Vasile Candea”, conform Agerpres.

“Cert este ca varsta de debut a bolilor cardiovasculare a scazut in medie cu 15 ani fata de ceea ce era inregistrat acum 30 de ani. Intalnim frecvent in cadrul programului nostru de tratament al infarctului miocardic acut cazuri de infarct la varste de 30-35 de ani, 38 pana in 40 de ani, ceea ce acum 15-20 de ani era extrem de rar”, a afirmat Gabriel Cristian.

Potrivit colonelului Gabriel Cristian, bolile cardiovasculare reprezinta peste 55% din cazurile de boala si peste 60% din cauzele de deces din Romania.

“Exista o conditionare: aparitia acestor afectiuni cardiace genetica, exista un metabolism in schimbare din cauza conditiilor de viata, alimentatiei sau a altor factori pe care cel putin in acest moment nu ii stim in totalitate”, a spus medicul.

El a afirmat ca centrul pe care il conduce a semnat un protocol de colaborare cu UMF “Carol Davila” pentru infiintarea unui centru de excelenta in cercetarea stiintifica fundamentala.

“Urmeaza sa derulam programe mixte sub patronajul UMF pentru a putea accede si la alte surse de finantare, respectiv fonduri europene. Colaborarea cu institutiile de invatamant superior ne ofera avantajul sa putem accesa proiecte din fonduri europene”, a mai spus Cristian.

El a precizat ca specialisti din cadrul centrului au fost cooptati de catre un colectiv de la Universitatea Harvard pentru a participa la un studiu international de initiere a unei noi proceduri chirurgicale in cazul pacientilor care aveau indicatie de transplant cardiac si la care transplantul cardiac nu se poate face in conditii optime din cauza lipsei donatorilor.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Varsta-de-debut-a-bolilor-cardiovasculare-a-scazut_-in-medie_-cu-15-ani_19291/

lauff lautf laurf