Imprimare

Prima Asociatie de Chirurgie a Peretelui Abdominal din Romania, lansata la Cluj

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia de Chirurgie a Peretelui Abdominal (ACPA), prima din Romania care vizeaza acest domeniu, se va lansa saptamana aceasta la Cluj, scopul fiind constientizarea de catre personalul medical, dar si populatie, a importantei operatiilor de hernie, conform Agerpres.

Asociatia vizeaza si informarea pacientilor asupra faptului ca pot beneficia in prezent de un tratament chirurgical mult mai bun, cu mult mai putine recidive si suferinte post-operatorii.

“Este necesara constientizarea medicilor chirurgi asupra importantei acestui domeniu al herniologiei, asupra nevoii de eficientizare a tratamentului, care in Romania se face in proportie de 60-70 % dupa metode care nu mai sunt actuale. Este necesara o modernizare si din punct de vedere tehnic, dar nu acest aspect este cel mai important, cat mai ales din punct de vedere al tratamentelor si procedurilor folosite”, a explicat dr. Florin Gavrilas, vicepresedintele ACPA.

El a precizat ca in acest moment, in Romania, se estimeaza o rata de 15-20 % de recidiva a cazurilor operate de hernii, iar procentul exact nu se cunoaste de fapt din cauza lipsei studiilor.

Medicul a adaugat ca in lume, in centrele specializate in herniologie, rata de recidiva este de pana in 1%.

Un alt scop al ACPA este acela de a intocmi un “Registru al pacientului cu hernie” asa cum se procedeaza in tarile europene precum Olanda, Suedia, Danemarca sau Marea Britanie care aduna, practic, toate informatiile despre acesti pacienti, inclusiv tratamentele aplicate si care permite analiza si eficientizarea rezultatelor operatorii.

De asemenea, ACPA isi mai propune afilierea la societatea europeana de profil - European Hernia Society.

Asociatia va fi lansata joi, 24 octombrie, de prof. dr. Aurel Mironiuc, seful Clinicii II Chirurgie Cluj-Napoca si presedinte al ACPA, printr-o conferinta care va avea loc la Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj.

Ca invitat de onoare va fi prezenta o personalitate a herniologiei moderne, profesorul Parviz Amid, directorul Institutului Lichtenstein din Los Angeles, SUA, specializat exclusiv pe hernii. El este co-inventatorul procedeului operator “Lichtenstein”, care este cel mai popular procedeu chirurgical din lume in hernia inghinala operata deschis cu plasa.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prima-Asociatie-de-Chirurgie-a-Peretelui-Abdominal-din-Romania_-lansata-la-Cluj_19299/

lauff lautf laurf