Serviciile medicale transfrontaliere, implementate rapid
Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) a pregatit “terenul” pentru ca directiva europeana privind serviciile medicale transfrontaliere sa fie implementata, a declarat presedintele CNAS, Cristian Busoi (foto), in cadrul unei dezbateri, conform Agerpres.
“Aceasta directiva europeana privind serviciile medicale transfrontaliere ar trebui sa intre in vigoare in 25 octombrie. Am vorbit in aceste zile cu domnul ministru. Intentioneaza sa aiba o prima discutie in Guvern in aceasta saptamana. Guvernul va decide daca va promova acest act normativ prin OUG sau prin procedura accelerata in Parlament. Va pot spune ca, din punct de vedere practic, nu va fi nicio diferenta semnificativa, pentru ca deja CNAS a pregatit terenul in ultimi ani pentru ca aceasta directiva sa fie implementata”, a spus Busoi.
Potrivit acestuia, CNAS va construi “de la zero” punctul national de contact, care va fi o structura noua, formata din oameni “in afara personalului actual al CNAS”.
“Lucrurile sunt deja implementate asa cum o cere directiva, mai putin punctul national de contact, care trebuie construit si care inseamna o perioada de timp, pentru ca vom construi o structura de la zero in afara personalului actual al CNAS”, a spus reprezentantul CNAS.
El a precizat ca in continuare romanii care merg in strainatate si isi platesc din propriul buzunar tratamentele se pot intoarce in Romania si pot cere sa li se ramburseze costul acelor interventii, manevre sau terapii medicale pana la nivelul la care ar fi costat in Romania.
“In continuare va ramane cardul european pentru tratamentele urgente care se vor plati la costul din tara in care ele sunt facute si in continuare va exista Formularul E 112 si celelalte formulare care inseamna acele tratamente care nu sunt disponibile in Romania si care se vor plati in continuare la costul real din tara in care se efectueaza”, a mai afirmat Busoi.
Referindu-se la lista medicamentelor compensate, Cristian Busoi este de parere ca ar fi necesara o dezbatere privind scoaterea de pe aceasta lista a anumitor substante care “nu se justifica” si care nu sunt eficiente.
“In perioada urmatoare trebuie sa ne uitam atent daca nu cumva cheltuim mai mult decat ne putem permitem pe un numar de medicamente ieftine. Cel putin pentru aceste molecule noi sa existe o abordare separata, o a patra lista, o lista D sau un alt fel de mod de calcul”, a mai spus seful CNAS.
Sursa: PaginaMedicala.ro