Revizuirea Legii salarizarii unitare, o solutie pentru cresterea veniturilor medicilor
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat miercuri, dupa intalnirea cu reprezentantii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate (CPS), ca se va revizui Legea salarizarii unitare, pentru majorarea salariilor personalului medical, dar dupa evaluarea modului in care aceasta poate fi aplicata, conform Agerpres.
“De principiu, se va face o evaluare a modului in care se poate aplica Legea salarizarii unitare, dar pentru aceasta se va fixa un colectiv de lucru care va lucra saptamana viitoare. Va face evaluari in ceea ce priveste in mod special revizuirea grilelor de salarizare, in care sa fie incluse si categorii de personal pe care noi le numim conexe - psihologi, biochimisti, laboranti (...). Dupa evaluarea la sfarsitul acestei luni, sa incercam sa avem discutii cu Ministerul Finantelor pentru a putea preciza ce influenta va fi pe bugetul 2014 si in functie de aceasta sa se hotarasca demersul pe mai departe”, a mai spus Nicolaescu.
La randul sau, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a sustinut ca este normal sa se mearga pe o lege unitara de salarizare, pentru ca telul este in final acelasi pentru toti: in primul rand sa se creasca salariile pentru sistemul sanitar si in acelasi timp sa se incerce rezolvarea decalajului “enorm” care exista la ora actuala intre salariul minim si cel maxim din sistemul bugetar.
Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat dupa intalnirea cu reprezentantii Ministerului Sanatatii si Ministerului Muncii ca are un “optimism rezervat” si a precizat ca marsul din 2 noiembrie la care vor participa membrii Coalitiei Profesionistilor din Sanatate va avea loc.
“Pe 1 noiembrie va avea loc Adunarea Generala a Colegiului Medicilor, la care sunt invitati doamna ministru si domnul ministru (ministrul Muncii, Mariana Campeanu, si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu - n.r.) iar pe 2 noiembrie va fi marsul profesionistilor din sanatate si ne bucuram ca sunt si cei de la FMI aici, ca sa inteleaga ca in Romania medicii si profesionistii din sanatate trateaza populatia, nu FMI”, a spus reprezentantul CMR.
La randul sau, prim-vicepresedintele Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca si optimismul sau este rezervat, insa a sustinut ca ar reprezenta un pas inainte faptul ca in legea privind salarizarea unitara vor putea exista grile pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar.
“Daca ce au spus cei doi ministri se va intampla, din punctul nostru de vedere ar fi un pas important in ceea ce noi am solicitat. Faptul ca astazi am reusit sa discutam, sa avem in acea lege salarizarea pe categorii de personal, mie mi se pare un pas inainte”, a afirmat Sepi.
Veniturile medicilor rezidenti
Referindu-se la veniturile medicilor rezidenti, acestea vor putea creste in urma revizuirii grilei de salarizare unitara, precum si prin acordarea de burse, conform ministrului Sanatatii.
“Cresterea veniturilor rezidentilor se poate rezolva utilizand, pe de o parte, modalitatea care se va stabili pentru salarizarea personalului din sanatate si a doua, completarea cu o bursa al carei nivel il vom discuta ulterior, odata cu definitivarea bugetului pe anul 2014, astfel incat sa creasca suficient de mult veniturile acestei categorii medicale, as spune, vitregite”, a explicat ministrul.
Sursa: PaginaMedicala.ro