Imprimare

Costuri reduse prin introducerea procedeului Lichtenstein

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Utilizarea conceptului “fara tensiune”, inventat de medicul Parviz Amid, in practicile operatorii curente din herniologia romaneasca ar putea reduce unele costuri importante din sistemul medical, a declarat medicul Florin Gavrilas, vicepresedintele “Asociatiei de Chirurgie a Peretelui Abdominal” (ACPA), conform Agerpres.

ACPA este prima asociatie de acest tip din tara si a fost lansata la Cluj-Napoca, pe 24 octombrie, in prezenta medicului american Parviz Amid care a inventat, in 1987, conceptul de “tension-free” in chirurgia herniara. El a pus la punct procedeul chirurgical numit Lichtenstein, care ocupa locul intai in ghidul recomandat de Societatea European de Hernie.

“Imaginati-va ca aveti o gaura in blugi. Cum o rezolvi? Pui un petic. Chirurgii specializati in operatii de hernie si-au dat seama la un moment dat ca un croitor este mai destept decat ei. Pentru ca daca pui un petic in loc sa cosi cele doua parti de tesut intre ele, rezolvi problema tensiunii care se creaza si care face ca tesutul bolnav sa se deterioreze in continuare dupa operatie”, a explicat dr. Parviz Amid despre procedeul pe care l-a inventat.

El a spus ca rolul peticului este preluat, in chirurgia herniara, de plasa de polipropilena. Procedeul plasei se foloseste inca din anii '60, dar pe vremea aceea medicii coseau tesuturile intre ele si apoi puneau plasa, ceea ce nu era corect.

Din momentul in care s-a descoperit ca hernia nu este produsa doar de cauze mecanice, ci de un deficit al producerii de colagen in organism, lucrurile s-au schimbat.

“Colagenul face ca tesuturile sa se lipeasca, sa se vindece. Dar unii oameni au probleme cu producerea colagenului, care ca si colesterolul este de doua tipuri, bun si rau. Iar acele persoane au un risc mai mare de a face hernie. Iar din cauza colesterolului, tesuturile, odata produsa hernia, nu trebuie cusute intre ele pentru ca nu se vor vindeca. Si aici intervine rolul plasei, care preia lipsa de rezistenta a tesutului', a explicat profesorul american.

Procedeul Lichtenstein, inventat de Parviz, prezinta un risc de recidiva de 4, pana la 0,5%si este la aceasta ora cel mai popular procedeu chirurgical din herniologie, la nivel mondial.

Dr. Florin Gavrilas a explicat, la randul sau, ca in Romania, rata de recidiva poate merge si pana la 35%. El a spus ca cele mai multe operatii de hernie din Romania se fac intr-un mod clasic, asa numitul procedeu tisular, fara plasa, iar operatiile de genul acesta au o rata mare de recidiva.


Dupa procedeul profesorului Parviz, ghidul Societatii Europene de Hernii recomanda, pe locul doi, operatia laparoscopica, care insa pentru romani este deocamdata destul de scumpa, a adaugat dr. Gavrilas.

Acesta a explicat ca rolul ACPA este de a populariza metodele moderne printre chirurgii romani, in conditiile in care operatiile de hernie, desi sunt considerate banale, au un foarte mare impact economic asupra sistemului, deoarece sunt printre cele mai frecvente proceduri chirurgicale efectuate.

ACPA mai doreste infiintarea unui Registru al pacientului in domeniul hernilogiei si afilierea sa la Societatea Europeana de Hernii.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Costuri-reduse-prin-introducerea-procedeului-Lichtenstein_19303/

lauff lautf laurf