Imprimare

Rodica Tanasescu: Medicul de familie nu e organ fiscal

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Medicii de familie au transmis vineri Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ca ei nu pot verifica veniturile pacientilor, dupa ce organele de control au depistat ca unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, desi veniturile lor depaseau plafonul stabilit prin lege, a spus dr. Rodica Tanasescu, presedinta Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), conform Agerpres.

"Pentru pacientii care au numai pensie mai mica de 700 de lei exista o prevedere de protectie sociala iar acestia pot primi si medicamentele de pe lista B tot cu compensare de 90% din pretul de referinta. Casa Nationala de Asigurari ne-a adus in situatia sa platim noi, in situatia in care ANAF, Curtea de Conturi au constatat ca anumiti pacienti mai aveau si alte venituri, de care medicul de familie nu stia", a declarat dr. Rodica Tanasescu.

Ea a precizat ca astfel de nereguli nu pot fi imputate medicilor de familie, care nu au atributii in domeniul fiscalizarii.

"Medicul de familie nu e organ fiscal, sa i se impute aceste retete. Nu e obligatia noastra, nu suntem organ fiscal si in niciun caz nu avem vreo legatura cu aceasta problema. Curtea de Conturi, de altfel, a imputat caselor de asigurari, nu medicilor de familie si nici altor doctori, este problema caselor sa rezolve aceasta problema. Sa platim noi acele medicamente pe care medicii le-au prescris corect in baza unor drepturi legale ale pacientilor si pentru o patologie reala si corecta evident nu e normal", a adaugat Rodica Tanasescu.

Ea a reamintit ca si spitalele se confrunta cu situatii deosebite, in care pacientii figureaza ca fiind internati, dar de fapt stau acasa si vin periodic la analize.

"La fel s-a intamplat si se intampla in continuare pentru pacienti care figurau internati, dar fie erau internati ambulator ori erau intr-o fisa de internare continua pentru, de exemplu, cure de citostatice ori pentru paliatie si ei figurau internati, dar se duceau la cateva saptamani o data in spital pentru cura respectiva si in rest stateau acasa", a mai afirmat dr. Tanasescu.

Presedinta SNMF, dr. Rodica Tanasescu, a participat vineri la Conferinta de lansare a campaniei ''Spune ce ai pe inima'', prima campanie de informare pentru depistarea precoce a fibrilatiei atriale.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Rodica-Tanasescu_-_Medicul-de-familie-nu-e-organ-fiscal__19308/

lauff lautf laurf