Imprimare

Medicamentele ieftine nu vor fi eliminate de pe lista de compensate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii atrage atentia asupra faptului ca nu si-a exprimat in niciun moment intentia de a elimina medicamentele generice din lista de compensate, conform Agerpres.

“Principalul obiectiv al Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste reactualizarea listei de medicamente compensate il reprezinta cresterea accesului pacientilor romani la medicamente inovatoare conform noilor tehnologii, mai ales in patologiile la care acestea pot contribui la o ameliorare a starii de sanatate”, se arata intr-un comunicat.

Ministerul Sanatatii a subliniat ca doreste sa incurajeze consumul de medicamente generice, conform obiectivelor asumate, dar si acordului cu organismele financiare internationale.

Politica publica in ceea ce priveste compensarea medicamentelor o realizeaza numai Ministerul Sanatatii, in numele Guvernului Romaniei, si nu reprezentantii altor institutii.

“In acest sens, Ministerul Sanatatii subliniaza inca o data intentia de a introduce pe reteta compensata, incepand cu viitorul contract cadru, medicamentul de referinta, astfel incat pacientul sa fie corect informat si sa aiba posibilitatea de a-si alege medicamentul cel mai ieftin. In consecinta, Ministerul Sanatatii va actiona in continuare potrivit prevederilor din Programul de Guvernare”, se sustine intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Precizarile Ministerului Sanatatii au aparut ca urmare a informatiilor din mass-media, conform carora ministerul “ar lua in considerare scoaterea medicamentelor generice din lista de medicamente compensate si limitarea accesului populatiei la medicamente cu pret accesibil”, se mai arata in comunicat.

Pozitia APMGR

Totul a pornit de la Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) care atragea atentia ca eliminarea medicamentelor ieftine din lista de medicamente compensate ar afecta grav populatia cu venituri reduse si majoritatea pacientilor cronici din Romania.

APMGR nu este de acord cu o actualizare a listei de medicamente compensate bazata exclusiv pe alocari bugetare, care ar afecta accesul majoritatii populatiei la tratament cu pret accesibil si distrugerea industriei farmaceutice locale si a producatorilor de medicamente generice.

APMGR a propus guvernului in luna septembrie o serie de masuri care, printr-o mai buna utilizare a variantelor generice de tratament, pot duce la economii de cca.100 milioane de euro pe an, care sa permit inclusive actualizarea listei medicamentelor compensate. Aceste masuri includ aplicarea unei taxe clawback diferentiate, care sa protejeze industria producatoare de medicamente generice si sa asigure in continuare accesul populatiei la medicamente cu preturi accesibile.

"Avem speranta ca vom continua sa lucram impreuna cu Ministerul Sanatatii pentru a pune in practica masurile agreate in Protocolul incheiat la inceputul anului, in beneficiul pacientilor și al economiei romanesti.” a adaugat Damian.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicamentele-ieftine-nu-vor-fi-eliminate-de-pe-lista-de-compensate_19309/

lauff lautf laurf