Rezidentiat 2013: date despre organizarea concursului
Ministerul Sanatatii organizeaza duminica, 17 noiembrie 2013, concurs national de intrare in rezidentiat pe loc si pe post in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie. Pagina Medicala va ofera informatii despre concursul de anul acesta.
Concursul se desfasoara in Centrele Universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.
Rezidentiatul din acest an se va desfasura sub forma de test grila cu doua sute de intrebari, pe o durata de patru ore. Intrebarile sunt diferite, in funcție de domeniu. Fiecare dintre seturile de intrebari este creat de grupuri de lucru diferite, aflate intr-un sediu securizat.
Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de intrebari pentru fiecare domeniu.
Tematia examenului de rezidentiat
Tematicile concursului de rezidentiat si bibliografia aferenta sunt diferite pe domenii. Acestea sunt avizate de Colegiul Medicilordin Romania, Colegiul Medicilor Dentiști din Romania, respectiv Colegiul Farmacistilor din Romania, si aprobate de ministrul Sanatatii.
Tematicile din acest an sunt neschimbate fata de anul trecut si se pot accesa aici, atat pe pagina de concurs, cat si pe paginile de internet ale universitatilor de medicina si farmacie din Romania.
Cine poate participa la rezidentiat
La concurs se pot prezenta:
a) candidatii care au diploma de licenta in profil medico-farmaceutic uman sau o diploma echivalenta cu aceasta;
b) rezidentii aflati in pregatire, cu respectarea prevederilor art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 18/2009, aprobata prin Legea nr. 103/2012;
c) specialistii care doresc sa efectueze pregatire in cea de-a doua specialitate, cu respectarea prevederilor legale. Specialistii care au efectuat programul de pregatire prin rezidentiat, forma pe post, pot obtine a doua specialitate dupa indeplinirea conditiei din actul aditional incheiat la contractul de munca;
d) candidatii care indeplinesc conditiile privind cetatenia stabilite de Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si au diploma de licenta in profil medico-farmaceutic uman sau o diploma echivalenta cu aceasta.
A doua specialitate se poate obtine numai in regim cu taxa. Taxa anuala pentru efectuarea celei de-a doua specializari prin concurs de rezidentiat este aceeasi cu cea prevazuta pentru a doua specialitate fara concurs de rezidentiat.
Repartizarile candidatilor pe centre
Inscrierile candidatilor la rezidentiat s-au facut pana pe 21 octombrie, iar pana la data de 31 octombrie 2013, Ministerul Sanatatii va transmite in format electronic listele nominale ale acestor candidati.
In aceasta perioada, Ministerul Sanatatii a comunicat universitatilor de medicina si farmacie numarul de candidati pentru fiecare domeniu din centrul universitar respectiv.
Informatii organizatorice pentru candidati
Listele cu candidatii admisi in concurs, pe centre universitare si domenii se vor afisa pe site-ul concursului la data de 8 noiembrie 2013.
Pe 12 noiembrie 2013, candidatii pot afla sala si ora inceperii probei de concurs vizitand paginile de internet ale universitatilor de medicina si farmacie sau site-ul oficial.
Ocuparea locurilor/posturilor
Ocuparea locurilor sau posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, pe fiecare centru universitar, in limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu in centrul universitar respectiv, alcatuindu-se o singura clasificare pentru fiecare domeniu.
Contracte individuale de munca se pot incheia pe o perioada determinata, pentru locuri, iar pe o perioada nedeterminata, pentru posturi.
Pentru organizarea concursului este desemnata o comisie centrala de rezidentiat, formata din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Educatiei Nationale si ai universitatilor de medicina si farmacie din Romania, aprobata prin ordin comun al ministrului educatiei nationale si al ministrului Sanatatii.
Detalii privind metodologia puteti gasi aici.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro