Imprimare

Accesibilitate larga la tratament, tema din acest an a Zilei Mondiale a Psoriazisului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ziua Mondiala a Psoriazisului se marcheaza anual, pe 29 octombrie, incepand din 2004, conform Agerpres. In acest an, tema acestei zile a fost: “Accesul la tratament al tuturor persoanelor afectate”.

Obiectivul campaniilor desfasurate este de a le face pe persoanele afectare de psoriazis sa se adreseze medicului dermatolog, inca de la primele semne de boala, pentru a evita complicatiile ulterioare. In prezent, exista posibilitatea aplicarii unui tratament personalizat. In plus, sprijinul moral al celor apropiati este vital pentru bolnavii de psoriazis.

Statisticile Societatii Romane de Dermatologie legate de aceasta afectiune arata ca in tara noastra patru sute de mii de romani sufera de aceasta boala. Oficial, peste 2% din populatia Romaniei sufera de aceasta maladie a pielii, insa dermatologii atrag atentia ca numarul real de bolnavi este mult mai mare. In plus, se constata si o scadere a varstei imbolnavirilor, pana catre 15 ani. Romania se situeaza si la acest capitol pe unul din primele locuri in Europa.

Potrivit Federatiei Internationale a Asociatiilor Psoriazis, la nivel mondial, peste 125 milioane de persoane sufera de psoriazis/artrita psoriazica. Psoriazisul afecteaza intre 1,5 - 3% din populatia Americii de Nord si a Europei, cu incidenta mai crescuta in Danemarca si alte tari ale Europei de Nord. Incidenta minima este in Asia Centrala si de Est, unde cifrele sunt sub 0,4%. Exista un varf al incidentei acestei boli in ultima perioada a adolescentei sau in jurul varstei de 20 de ani, iar un alt varf, la pacientii care au implinit 50 de ani.

Marcarea acestei zile a fost initiata de un consortiu mondial de asociatii de pacienti din intreaga lume, constituit in Federatia Internationala a Asociatiilor Psoriazis (IFPA).

Se atrage atentia asupra implicatiilor pe care le presupune aceasta maladie, severitatea ei si imbunatatirea intelegerii acestei boli de catre forurile sanitare autorizate si autoritati, atat la nivel national, cat si international.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Accesibilitate-larga-la-tratament_-tema-din-acest-an-a-Zilei-Mondiale-a-Psoriazisului_19316/

lauff lautf laurf