Imprimare

VIDEO: Eugen Nicolaescu: Pana la 31 decembrie, o lista noua de medicamente compensate va fi aprobata

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pana pe 31 decembrie, o lista noua de medicamente compensate va fi aprobata, a spus Eugen Nicolaescu (foto), ministrul Sanatatii, in cadrul unei conferinte.

"Ne-am asumat ca pana la 31 decembrie, o lista noua de medicamente va fi aprobata si va intra dupa aceea in functiune. (...) Am convenit ca in jurul datei de 15 noiembrie sa punem pe site-ul Ministerului Sanatatii propunerea de lista noua pe care dorim sa o aprobam", a spus ministrul.

Aceasta noua lista de medicamente va intra in vigoare odata cu noul pachet de servicii medicale de baza si cel al programelor nationale.

"Lista noua nu va pica din cer. Lista noua este trecuta prin multe site, este verificata si revizuita in mai multe etape si, nu in ultimul rand, (...) ea va intra in vigoare, probabil, odata cu pachetul nou de servicii medicale de baza si cu pachetul privind programele nationale de sanatate", a adaugat ministrul Sanatatii.

Se doreste un echilibru intre consumul de medicamente inovative si medicamentele generice de pe piata si, in niciun caz, scoaterea medicamentelor ieftine din listele de compensate, a mai spus Eugen Nicolaescu.

Totodata, ministrul a tinut sa puncteze ca, odata cu incurajarea pacientilor sa consume medicamente mai ieftine, Ministerul Sanatatii va economisi fondurile publice.

De asemenea, in cadrul aceleiasi conferinte, presedintele CNAS, Cristian Busoi, a declarat ca este de acord cu introducerea acestei noi liste de compensate.

In viitor, Ministerul Sanatatii are in plan urmatoarele tinte:
- sa implementeze noua lista de medicamente compensate;
- sa revizuiasca lista actuala de medicamente compensate;
- sa creasca consumul de medicamente generice;
- sa calculeze clawback-ul separat pe medicamente inovative si pe medicamente generice;
- sa se gandeasca la o modalitate de consum echilibrat al banilor.

La aceste proiecte se mai adauga si implementarea celor pachetelor: cel al serviciilor medicale de baza si cel al programelor nationale.

 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO_-Eugen-Nicolaescu_-Pana-la-31-decembrie_-o-lista-noua-de-medicamente-compensate-va-fi-aprobata_19314/

lauff lautf laurf