Imprimare

Statul a pierdut 25 de milioane de euro din cauza consumului daunator de alcool, in 2012

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a platit aproape 25 de milioane de euro, in 2012, pentru persoanele cu probleme de sanatate din cauza consumului daunator de alcool, se arata in primul studiu romanesc privind impactul economic al consumului de alcool asupra sistemului national de sanatate, a spus conf. univ dr. Florentina Furtunescu (foto), coordonatorul studiului.

In cadrul studiului, care s-a realizat intre mai-octombrie 2013 si a vizat anul 2012, s-au analizat costurile privitoare la consumul daunator de alcool si efectele nefaste ale acestuia.

„Scopul studiului nostru, de fapt, a constat in evaluarea costurilor de alcool asupra sistemului de sanatate. Ideea studiului a fost generata de nevoia evidenta de informatie in legatura cu efectele consumului daunator de alcool la nivelul dsistemului de sanatate, la nivelul populatiei si, nu in ultimul rand, cu efectele financiare”, a spus conf. univ. dr. Florentina Furtunescu.

S-a constatat ca exista efecte multiple, complexe in plan economic, social si al starii de sanatate din cauza consumului daunator de alcool.

In urma studiului efectuat, s-au obtinut urmatoarele rezultate:
- s-au identificat aproape 70 de mii de cazuri externate asociate consumului de alcool si aproape sase mii de zile de spitalizare aferente acestor cazuri in anul 2012;
- CNAS a rambursat in 2012, pentru cazurile internate din cauza problemelor de sanatate cauzate de consumul daunator de alcool, peste o suta de milioane de lei, echivalentul a 25 de milioane de euro;
- valoarea medie rambursata per pacient internat este de 1.537, peste media nationala a tarifului pe caz ponderat de 1.444 lei.

La nivel national, consumul mediu de alcool este de 13,3 l/locuitor/an, din care 10,3 litri reprezinta consumul inregistrat de alcool/locuitor/an, iar 3 litri – consumul neinregistrat.

Romania are cea mai inalta rata standardizata de mortalitate atribuibila alcoolului din Uniunea Europeana la femei, cu peste 3500 de cazuri, si se afla pe locul patru, la barbati, cu peste 11, 5 mii de cazuri.

De asemenea, in urma studiului efectuat, s-a ajuns la concluzia ca ar fi necesare, pentru controlul consumului daunator de alcool la nivel populational, multiple tipuri de servicii, insa acestea nu sunt furnizate in prezent nici prin sistemul de asigurari de sanatate, nici prin program de sanatate (servicii de preventie primordiala, primara sau secundara, pentru identificarea precoce a persoanelor cu consum problematic de alcool si rezilvarea acestor cazuri inainte de aparitia bolilor sau a complicatiilor asociate consumului de alcool).

Situatia in Europa

La nivel european, consumul mediu de alcool la adulti, in 2009, era de 12, 5 litri de alcool pur/ european/an, mai putin in cu situatia din Romania. Berea este bautura cea mai consumata in aproape toate regiunile Europei, acest lucru este valabil si in Romania.

Dependenta de alcool afecteaza 5,4% dintre barbati si 1,5% dintre femei, la grupa de varsta activa (18-64 de ani), iar 9 din 10 persoane afectate de aceasta dependenta nu primesc tratament patologic. Anual, aproximativ 120 de mii de oameni mor din cauza alcoolului.

 

 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Statul-a-pierdut-25-de-milioane-de-euro-din-cauza-consumului-daunator-de-alcool_-in-2012_19318/

lauff lautf laurf