Imprimare

Romanii mor de patru ori mai des decat europenii din cauza accidentelor vasculare cerebrale

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Romania ocupa locul trei in Europa, dupa Bulgaria si Macedonia, la incidenta si, locul doi, la mortalitatea cauzata de accidentul vascular cerebral. Statisticile oficiale arata ca, in Romania rata mortalitatii din cauza accidentului vascular cerebral este de 1276 pacienti/100.000 locuitori.

Aceasta este o valoare mare comparativ cu alte tari europene, in care rata mortalitatii de aceasi cauza este mai mica de 300 pacienti/100.000 locuitori. Trebuie precizat ca, incidenta bolilor neurologice este in Romania de aproape patru ori mai mare decat in alte tari ale Uniunii Europene. Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai multi romani decat alti cetateni europeni si de sapte ori mai multi decat in SUA.

Pentru discutii despre aceste probleme ce tin de Neurologie, intre 31 octombrie si 3 noiembrie va avea loc, la Praga, Congresul Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

“Congresul reuneste oameni cu o vasta experienta profesionala care reusesc sa integreze informatiile oferite din perspective diverse intr-un tot unitar. Acestia cauta sa descifreze mecanismele moleculare ale bolilor neurologice, descoperirile lor stand la baza diagnosticului precoce si al tratamentului eficient. De asemenea este important sa mentionam aportul neurologiei romanesti la aceasta manifestare, dovedind in acest fel ca avem oameni valorosi, recunoscuti pe plan international”, a declarat prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii si al Societatii de Neurologie din Romania.

Accidentul vascular cerebral constituie un subiect major si pentru ca, in Romania, reprezinta o cauza foarte importanta de morbiditate si mortalitate.

“Speram ca progresele pe care le anticipam vor deveni curand realitate, venind din armonizarea neuroprotectiei cu tromboliza si cu neuroreabilitarea. Viitorul ne-ar putea aduce implementarea conceptului stiintific de tratament continuu din faza acuta pana la reabilitarea de lunga durata, promovat de noi si prezentat in cadrul reuniunilor Societatii de Neurologie din Romania si ale Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii. Este recomandabil sa inlocuim abordarea clasica, segmentara in care sansele unei recuperari optime sunt mai reduse atat in accidetul vascular cerebral cat si in traumatismele cranio-cerebrale”, a mai adaugat prof. dr Dafin Muresanu.

SSNN a fost infiintata in 2005 de catre un grup international de medici si cercetatori, la initiativa prof. dr. Dafin F. Muresanu, de la Universitatea de Medicina și Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca, si a Prof. dr. Ovidiu Bajenaru de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. SSNN este o organizatie stiintifica dedicata cercetarii fundamentale si clinice, crearea unui forum de discutii pentru a contribui la o mai buna ințelegere a proceselor neurobioligice endogene și dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice si non-farmacologice in domeniul neuroprotectiei si neuroregenerarii.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romanii-mor-de-patru-ori-mai-des-decat-europenii-din-cauza-accidentelor-vasculare-cerebrale_19320/

lauff lautf laurf