Statul ar putea economisi bani prin introducerea de medicamente noi pentru osteoporoza
Cele mai recente date la nivel european arata ca Romania va inregistra o crestere de 17%, adica de 69 milioane euro, a cheltuielilor directe si indirecte necesare tratarii pacientelor cu fracturi osteoporotice, suma care poate fi considerabil redusa prin actualizarea listei cu medicamente generice.
Astfel, in 2010, suma alocata pacientilor cu fracturi osteoporotice a fost de 468 milioane de euro, iar in 2025, aceasta va ajunge la 537 de milioane de euro, o crestere medie anuala estimata la 4,6 milioane euro.
Introducerea medicamentelor generice ar avea o eficienta sporita comparativ cu tratamentul existent, de aici rezultand reducerea cheltuielilor odata cu actualizarea listei acestei liste.
Costurile directe se ridica la 129 milioane euro pentru anul 2010 si 151 milioane euro pentru anul 2025 si includ tratamentul medicamentos al fracturilor, care reprezinta doar 5% din costurile totale. Diferenta fata de costurile de mai sus o reprezinta costurile aferente numarului de ani activi de viata pierduti din cauza dizabilitatii.
“Osteoporoza are un impact major nu doar asupra calitatii vietii pacientilor ci si asupra bugetului statului cu atat mai mult cu cat este o boala dificil de controlat unde preventia nu inseamna impiedicarea aparitiei bolii ci reducerea considerabila a numarului de complicatii asociate acesteia”, a spus conf. dr. Daniel Grigore, presedintele Societatii Romane de Osteoporoza si Boli Musculoscheletice.
In Romania, numarul de femei si barbati de peste 50 ani, cu risc crescut de fractura este de apoximativ un milion, din care in prezent sunt tratati cel mult 20%.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel international osteoporoza ocupa locul 2 in lume dupa bolile cardiovasculare, ca problema majora de sanatate publica in conditiile in care una din trei femei si unul din cinci barbati cu varsta peste 50 de ani sufera de o afectiune osteoporotica.
Sursa: PaginaMedicala.ro