Imprimare

VIDEO: Mii de medici, adunati la Marsul tacerii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In jur de sapte mii de persoane din sistemul medical au protestat astazi intr-un "Mars al tacerii", in Bucuresti, conform prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi.

La mars au participat atat medici, cat si studenti medicinisti, dar si asistenti din toata tara si din aproape toate centrele universitare.

"Marsului tacerii" a pornit de la Guvern, din Piata Victoriei, a trecut pe langa Ministerul Finantelor si a avut ca destinatie Palatul Parlamentului.

Greva generala

Presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, a declarat pentru Pagina Medicala ca sigur se va ajunge si la greva generala. "Mi se pare ca miroase a greva, in noiembrie sigur. Am aceasta senzatie, mai ales ca noi avem un contract colectiv de munca pe sector pe care, normal, ar trebui sa il facem pana la 31 decembrie si este un miros care spune ca va trebui sa ne mobilizam si pentru greva", a declarat Barascu.

De asemenea, conform lui Marius Sepi, data grevei generale se va stabili dupa 14 noiembrie. "Dupa data de 14 noiembrie vom decide in cadrul Consiliului National (n.r. cand se va face greva generala). 100% anul acesta pentru ca noi ne dorm un buget al Sanatatii mai mare in asa fel incat, printr-o lege, sa putem creste salariile incepand cu data de 1 ianuarie 2014", a spus Sepi pentru Pagina Medicala.

Marirea salariilor medicilor rezidenti

Studentii medicinisti sunt rezervati in privinta maririi salariilor medicilor rezidenti, insa ei doresc, la fel ca medicii, o grila de salarizare proportionala. "Momentan asta mi se pare o solutie provizorie (n.r. marirea salariilor rezidentilor printr-o bursa de la Ministerul Educatiei). Normal ar fi o noua grila de salarizare pentru sistemul medical, o grila proportionala, astfel incat rezidentii sa aiba un salariu decent, dupa care, dupa ce devii medic specialist sa ai, normal, un salariu mai mare si tot asa", a spus Cristian Moise, presedintele Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti.

Conform lui Leonard Barasacu, salariile medicilor rezidenti se vor mari cu 200 de lei la anul, printr-o bursa acordata de Ministerul Sanatatii. "Se pare ca e o bursa care nu poate fi mai mare de doua milioane, dar noi o sa-i sustinem (n.r. pe rezidenti), federatia mea, Federatia Sanitas", a mai declarat Leonard Barascu.

Revendicarile medicilor

Medicii sunt nemultumiti de salariile mici, de conditiile improprii din spitale si vor 6% din PIB pentru Sanatate pana in 2016, vor dublarea salariilor medicilor rezidenti, dar si o legislatie care sa sustina independenta profesionistilor din sistemul de sanatate. De aceea ei continua sa protesteze si vor ajunge la greva generala pana la sfarsitul anului daca nu li se vor rezolva revendicarile. Totodata, daca nici in urma grevei generale, autoritatile nu vor lua hotarari concrete, medicii sunt decisi ca, doar in extremis, sa isi dea demisia in masa.

"Greva generala este greva generala, iar demisia in bloc ar fi o etapa extrema", conform prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania si al Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/VIDEO_-Mii-de-medici_-adunati-la-_Marsul-tacerii__19329/

lauff lautf laurf