Imprimare

SRCUT cauta solutii pentru pacientii politraumatizati

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Societatea Romana de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie (SRCUT) a continuat seria conferintelor dedicate politraumei cu o noua intalnire care a avut loc la Timisoara, intre 25-26 octombrie. Aici s-au intalnit medici chirurgi, urgentisti si anestezisti din zona de Vest, in cadrul celei de-a patra editii a Conferintelor avand ca tema “Managementul pacientului politraumatizat in spitalele din Romania”.

Scopul acestei serii de intalniri este de a gasi solutii pentru ca spitalele romanesti, confruntate cu tot mai multe lipsuri, sa poata oferi ingrijire optima pacientilor politraumatizati adusi de urgenta cu ambulanta, stiut fiind ca rezolvarea unui caz de politrauma este mai costisitoare decat suma care se deconteaza spitalelor prin sistemul DRG (suma fixa pe caz ponderat, de aproximativ 1.700 de lei).

Motivul acestui dezechilbru este faptul ca pacientul cu traumatisme multiple, de cele mai multe ori victima unui accident de circulatie, are o evolutie imprevizibila, care necesita perioade lungi de internare si un consum important de resurse materiale, tehnice si umane. Astfel se ajunge in situatia in care spitalele nu isi recupereaza aceste cheltuieli la un nivel care sa le permita sa ofere ingrijire optima urmatorului caz.

Seria de manifestari “Managementul pacientului politraumatizat in spitalele din Romania” este initiata si coordonata de prof. dr. Mircea Beuran, presedintele in exercitiu al SRCUT. In urma conferintei de la Timisoara, din 25-26 octombrie, reprezentantii SRCUT vor inainta Ministerului Sanatatii si Guvernului o analiza a situatiei politraumei in spitalele romanesti si o serie de propuneri.

“Ne responsabilizam ca profesionisti, in cadrul Societatii Romane de Chirurgie de Urgenta si Traumatologie, cautam niste unitati de masura care sa ne apropie, dar tinem cont si de specificul zonei”, a subliniat prof. dr. Beuran.

Una dintre soluțiile propuse de medic este cea in care autoritatile impun stabilirea unor protocoale medicale si de comunicare in cadrul echipei de trauma, adaptabile fiecarui spital sau fiecarei zone, si care sa permita o rezolvare cat mai eficienta a cazurilor critice, complexe.

De asemenea, reprezentantii SRCUT vor inainta Ministerului Sanatatii Registrul National al Traumatismelor Majore. Registrul a fost realizat de SRCUT in parteneriat cu Universitatea Politehnica Bucuresti si reprezinta un instrument online esential pentru monitorizarea cazurilor de politrauma, a cheltuielilor generate de acestea, a bunelor practici si a greselilor din domeniu.

In cadrul intalnirii din 25-26 octombrie, prof. Beuran a salutat pasii care s-au realizat de la prima conferinta pe tema politraumei, si anume aprobarea Programului National de Finantare a Cazurilor Critice, propus in urma cu doi ani de prof. dr. Dorel Sandesc, presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva (SRATI) si seful sectiei de Anestezie-Terapie Intenstiva de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.

Prin acest program, sectiile ATI primesc finantare suplimentara pentru a ingriji toate marile urgente, deci inclusiv pacientii politraumatizati, sumele suplimentare fiind utilizate pentru achizitionarea de reactivi de laborator, de medicamente si de materiale consumabile. Prof. Beuran a subliniat necesitatea continuarii acestor eforturi, intrucat politrauma implica multiple alte cheltuieli chirurgicale greu recuperabile, cum ar fi, de exemplu, cele generate de materialele ortopedice.

Accidentele rutiere sunt principala sursa de politrauma. Dupa cum a aratat prof. dr. Dorel Sandesc, prezent la eveniment, trauma se afla pe locul al treilea in clasamentul cauzelor de mortalitate la nivel mondial, dupa bolile cardiovasculare si cancer, dar pentru ca survine mai ales la persoanele tinere, ea devine sursa celor mai multi ani de viata pierduti.

Ca si prof. Beuran, prof. Sandesc a subliniat faptul ca nu este suficient ca pacientul sa fie adus rapid la spital, daca spitalul nu are cu ce sa il trateze corespunzator: “Sistemul de urgenta romanesc seamana cu doi gemeni (sistemul prespitalicesc si cel spitalicesc, n.r.), din care unul primeste aproape toti nutrientii si e hipertrofiat, iar celalalt este subnutrit, rezultatul final fiind sucombarea ambilor.”

Conferinta “Managementul pacientului politraumatizat in spitalele din Romania” a fost organizata de SRCUT si de Fundatia Amfiteatru, in parteneriat cu UMF “Victor Babes” Timisoara, in cadrul conferintelor “Amfiteatrul de Sanatate”. Manifestarea continua evenimentele organizate pe aceeasi tema la nivel national, in 2012, la Tg. Mures si la Bucuresti, si conferinta regionala de la Iasi, din martie 2013.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/SRCUT-cauta-solutii-pentru-pacientii-politraumatizati_19341/

lauff lautf laurf