Imprimare

STUDIU: Chirurgia, prima in topul recompenselor pacientilor romani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pacientii scot din buzunar, in medie, 608 lei cand vine vorba de chirurgie generala, prima in topul recompenselor medicale, se arata intr-un studiu desfasurat de Exact Cercetare si Consultanta.

Locul al doilea este ocupat de tratamentul la medicul specialist – recompense medicale in valoare medie de 204 de lei, in timp ce pe cea de-a treia pozitie se situeaza mica chirurgie - recompense medicale in valoare medie de 194 lei, se arata in studiul desfasurat de Exact Cercetare si Consultanta.

Daca ne referim la personalul medical, asistentele sunt primele pe listele pacientilor in ceea ce priveste recompensarea, 40 % dintre acestia declarand ca au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de infirmieri, cu 21 %, si de medicii obstetricieni si internisti, cu 20 %.

In ultimele luni, 7% dintre pacienti au avut nevoie de internare, cei mai multi alegand sistemul public de sanatate (87% dintre cei internati cel putin o zi). Cele mai multe internari au fost facute pe urmatoarele specializari medicale:
• chirurgie generala (13%);
• medicina interna (9%);
• obstretica-ginecologie (8%);
• cardiologie (7%) si ORL (6%).

19% dintre pacientii internati au fost dezamagiti de experienta traita in spitalul in care s-au internat. Rapiditatea actiunilor personalului medical din spital si curatenia din saloanele i-au dezamagit cel mai adesea pe pacienti (28% dintre pacienti, in primul caz, si 30%, in al doilea), iar modul in care s-a comunicat cu asistentele a dezamagit aproape un sfert dintre pacientii intervievati.

Medicul de familie – principala sursa de informare a romanilor

Studiile anterioare au aratat ca medicul de familie reprezinta principala sursa de informare a romanilor atunci cand se confrunta cu o problema medicala. Cercetarea realizata in aceasta perioada reconfirma medicul de familie pe primul loc, cu un procent de 48%, de data aceasta din punctul de vedere al elementelor de care pacientii tin cont atunci cand trebuie sa aleaga un cabinet medical.

Evaluarea ultimei vizite la medicul specialist aduce diferente intre sistemul public si cel privat. In sistemul public, procentul celor dezamagiti este mai mare decat in sistemul privat, iar aceasta dezamagire este creata de:
• timpul de asteptare inainte de consultatie si durata consultației – 28% dintre cei intervievati,
• comportamentul personalului medical – 20% dintre acestia.

In ceea ce priveste increderea in medicul specialist, 81% dintre pacienti au incredere in acesta, in timp ce 75% l-ar recomanda.

Pentru sistemul privat, procentele dezamagitilor sunt mult mai mici: tot timpul de asteptare este pe primul loc, cu 14%, in timp ce pe locul 2 se afla explicatiile medicului privind afectiunile de care sufera: 11%. Din punct de vedere al increderii si recomandarii medicului specialist intalnit in sistemul privat, procentele sunt similare cu cele din sistemul public.

Medicul specialist - incredere mare in ceea ce priveste validarea recomandarilor medicale

Desi medicul de familie este principala sursa de informare, atunci cand vine vorba de validarea recomandarilor medicale, tot medicului specialist i se aloca mai multa incredere. Daca medicul specialist castiga increderea de la un procent de 82% dintre pacienti, medicul de familie aduna un procent de 72% in sistemul public.

Principalii factori care au creat dezamagire in relatia cu medicul de familie in sistemul public sunt:
• timpul necesar pentru consult (timp de asteptare inainte de consult si durata consultului) - 22%
• explicatiile medicului privind afectiunile de care sufera – 15%.

Spre deosebire de sistemul public, in cel privat performantele medicului de familie sunt mai slabe, procentele celor dezamagiti fiind mai mari. Factorii insatisfactiei sunt aceiasi ca si in sistemul public:
• timpul de asteptare inainte de consult –26%
• explicatiile medicului privind afectiunea de care sufera – 22%.

Metodologie

Universul cercetarii a fost reprezentat de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani, rezidente in mediul urban. Volumul esantionului a fost de 1002 respondenti, care au raspuns la chestionarul Exact Cercetare si Consultanta, administrat pe internet. Respondentii au fost selectati aleatoriu din panelul Exact Cercetare si Consultanta, care contine 20.000 de respondenti. Culegerea datelor a fost realizata in intervalul 22-29 Octombrie 2013.

Despre studiu

Acest studiu a facut parte din al treilea val desfasurat de Exact Cercetare si Consultanta, in colaborare cu Link Resource, comandat de Institutul Aspen Romania si prezentat cu ocazia Bucharest Forum/Healthcare.
Studiul a fost realizat pentru prima data in luna februarie 2013, in timp ce cel de-al doilea val de informații a fost public in luna septembrie a acestui an. Cercetarea va fi realizata de acum inainte trimestrial, pentru a surprinde dinamica preferințelor populației cu privire la sistemului medical si farmaceutic din Romania.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/STUDIU_-Chirurgia_-prima-in-topul-recompenselor-pacientilor-romani_19342/

lauff lautf laurf