Imprimare

Procedurile chirurgicale ar putea fi verificate

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere publica un proiect de ordin privind aprobarea listei de verificare a procedurilor chirurgicale care are ca scop cresterea calitatii si sigurantei serviciilor medicale furnizate pacientilor, conform Agerpres.

De asemenea, proiectul prevede masuri ce vizeaza cresterea sigurantei serviciilor de anestezie, evitarea infectiilor in chirurgie si stimularea comunicarii intre membrii echipei medicale.

Potrivit documentului, coordonatorul listei de verificare va confirma in mod verbal:

  • datele personale ale pacientului;
  1. tipul de procedura planificata precum;
  2. zona anatomica unde urmeaza sa fie realizata procedura. In cazul unor proceduri care implica zone (structuri, parti) multiple acestea trebuie evidentiate individual. In plus, se va verifica semnarea consimtamantului informat de catre pacient.

“Chiar daca aceste informatii sunt repetitive, subliniem faptul ca aceasta etapa este esentiala, astfel incat echipa medicala sa nu efectueze o procedura chirurgicala eronata asupra pacientului. In cazul pacientilor care se afla in imposibilitatea de a-si exercita consimtamantul, minorilor si persoanelor fara discernamant, se va lua legatura cu un membru al familiei sau cu reprezentantul legal al acestora. In cazul urgentelor, procedurile chirurgicale se pot realiza fara consimtamant obtinut anterior prin consensul echipei medicale”, se arata in proiectul supus dezbaterii publice.

Totodata, stipuleaza documentul, procedurile chirurgicale asupra organelor interne vor urma protocoalele clinice in vigoare.

Urmatoarea etapa in parcurgerea listei de verificare consta in verificarea formala a echipamentelor de catre medicul anestezist prezent. Astfel, vor fi supuse verificarilor de siguranta aparatul de anestezie, aparatul de ventilatie mecanica, medicatia si evaluarea preoperatorie a riscului anestezic asupra pacientului.

“Coordonatorul listei de verificare sau un alt membru al echipei medicale va solicita ca toti membrii sa confirme numele pacientului, procedura chirurgicala care urmeaza sa fie realizata, zona anatomica unde urmeaza sa se intervina, precum si pozitia pacientului daca este relevant pentru procedura chirurgicala. (...) Procedura chirurgicala efectuata se poate schimba (complica) pe parcursul interventiei, de acceea este indicat sa se confirme de catre medicul chirurg si de catre echipa medicala numele exact al interventiei realizate”, se precizeaza in proiect.

Documentul mai prevede ca la finalul interventiei chirurgicale, asistenta medicala sa confirme verbal numararea finala a instrumentelor medicale.

“In cazul in care numarul buretilor, acelor si instrumentelor initiale nu coincide cu numarul buretilor dupa interventia chirurgicala atunci se va intra in starea de alerta. In aceste conditii echipa medicala trebuie sa examineze gunoiul, draperiile sau cavitatea si, in cazul in care este nevoie se pot realiza radiografii”, se mentioneaza in proiectul de act normativ.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Procedurile-chirurgicale-ar-putea-fi-verificate_19347/

lauff lautf laurf