Europa, reticenta in acceptarea formularelor E112 si S2
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi (foto), a declarat joi ca sunt cateva tari europene foarte restrictive in a accepta formularele E112 si S2 pentru tratamentele in strainatate ale romanilor, cauza fiind neplata serviciilor medicale catre aceste tari de-a lungul anilor, conform Agerpres.
El a spus ca in aproximativ 20 de ani s-a acumulat o datorie de 168 de milioane de euro.
“Va trebuie sa crestem banii pe care ii alocam tratamentelor in strainatate, nu pentru ca as vedea neaparat o mare crestere a numarului romanilor care se trateaza in strainatate incepand cu anul viitor, dar in primul rand, pentru ca avem inca de platit datorii din anii trecuti si cateva tari europene sunt foarte nelinistite in privinta acestor datorii. Avem informatii de la pacienti ca sunt din ce in ce mai restrictivi si cateva tari europene sunt foarte nelinistite in privinta acestor datorii in a accepta formularul S2 si E 112 uneori chiar si cardul european de sanatate, ceea ce este extrem de ingrijorator. De exemplu, un semnal clar este dinspre Germania”, a spus Cristian Busoi.
Cum sunt decontate tratamentele in strainatate
Presedintele CNAS a explicat modul in care se deconteaza tratamentele in strainatate pe reglementarile europene si prin directiva transfrontaliera nr. 24 din 2011.
“Sunt trei situatii - tratamente de urgenta care se fac pe baza cardului european si nu inseamna costuri pentru pacient, tratamente care nu sunt disponibile in tara si se solicita formularele E112 sau S2, plata se face in acest caz la tarifele din tara in care se efectueaza tratamentul si, al treilea caz, situatiile in care pacientii vor sa plece in strainatate din propria initiativa sa isi faca tratamentele si in acest caz decontarea se face la nivelul costurilor din Romania”, a mai spus Busoi.
Referitor la cat de repede se primesc banii cheltuiti de pacienti pentru tratamente in strainatate, presedintele CNAS a mentionat ca depinde de complexitatea dosarului si din momentul validarii acestuia termenul este de 90 de zile.
Date ale CNAS
Cele mai mari datorii acumulate sunt catre urmatoarele tari:
- Germania 53,6 mil.euro;
- Franta 31,9 mil.euro;
- Italia 28 mil euro;
- Austria 21 mil.euro;
- Spania 11 mil.euro.
Anul acesta, CNAS va efectua plati pentru aceste servicii in valoare de aproximativ 33 milioane de euro, catre urmatoarele tari:
- Germania 9 mil.euro;
- Franta 10 mil.euro;
- Austria 6 mil.euro;
- Belgia 2,2 mil.euro;
- Italia 2,5 mil .euro;
- Elvetia 1,2 mil. franci elvetieni.
Sursa: PaginaMedicala.ro