Imprimare

Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate, pregatita de greva

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate a strans 70 zeci de mii de semnaturi cu care poate oricand sa declanseze greva generala.

Reprezentantii Coalitiei au protestat pentru ca Guvernul sa inteleaga ca Sanatatea este o prioritate.

“A fost necesar sa pichetam Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor, sa facem greva japoneza si sa iesim la Marsul Tacerii in numar de peste 10.000 de profesionisti din sanatate, pentru ca Guvernul sa admita in sfarsit cel putin declarativ ca Sanatatea este prioritate nationala”, conform unui comunicat al Coalitiei.

De asemenea, Coalitia cere ca si guvernantii sa isi respecte propriul program facut public, asa cum si reprezentantii acesteia si-a respectat programul de actiune.

„Noi ne-am respectat programul de actiune – decidentii ar trebui sa aiba aceeasi atitudine si sa isi respecte propriul program de guvernare facut public in perioada electorala”, se mai arata in comunicat.

Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate este deschisa spre negocieri, care daca vor fi purtate cu buna credinta vor gasi solutii la toate problemele. Insa, daca in urma acestor negocieri nu se vor rezolva problemelor profesionistilor din Sanatate, se va organiza greva generala.

In cadrul Marsului tacerii, care a avut loc la Bucuresti, pe 2 noiembrie, presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, a declarat pentru PaginaMedicala.ro ca sigur se va ajunge si la greva generala.

"Mi se pare ca miroase a greva, in noiembrie sigur. Am aceasta senzatie, mai ales ca noi avem un contract colectiv de munca pe sector pe care, normal, ar trebui sa il facem pana la 31 decembrie si este un miros care spune ca va trebui sa ne mobilizam si pentru greva", a declarat Barascu.

Cererile Coalitiei Profesionistilor din Sistemul de Sanatate sunt:

- minimum 6% din PIB;
- dublarea salariilor medicilor rezidenti
- o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat;
- o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate (cresterea salariilor);
- apararea demnitatii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati;
- organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public astfel incat sa fie asigurate servicii prompte si de calitate pentru pacienti;
- consultarea reala a Coalitiei profesionistilor din sistemul de sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.


 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Coalitia-Profesionistilor-din-Sistemul-de-Sanatate_-pregatita-de-greva_19354/

lauff lautf laurf