Imprimare

Ghid pentru prescrierea moderata a antibioticelor perioperatorii, in dezbatere

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ministerul Sanatatii a elaborat un act normativ prin care trage un semnal de alarma privind prescrierea in exces a antibioticelor in cazurile perioperatorii.

“Persistenta in atitudinea actuala va determina cresterea continua a efectelor nedorite ale abuzului de antibiotice, respective costuri tot mai mari ale combaterii acesteia si o eficienta tot mai scazuta a terapiei antibiotice (molecule noi in curs de inregistrare fiind tot mai putine)”, se arata in Gidul de profilaxie antibiotica in chirurgie, de pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Conform sursei citate, profilaxia antibiotica perioperatorie este utila doar pentru unele dintre interventiile chirurgicale apartinand urmatoarelor categorii:
- programate: cand nu exista infectie locala;
- de urgenta: interventiile curate sau cu risc de contaminare redus.
Pentru alte interventii din aceste categorii profilaxia antibiotica nu este necesara.

“In majoritatea procedurilor diagnostice invazive profilaxia antibiotica NU este indicata; administrarea profilaxiei antibiotice perioperatorii nu ar trebui sa devina un stereotip (automatism...)”, conform ghidului.

De asemenea, in cazul unor infectii preexistente interventiei chirurgicale, este nevoie de tratament si nu de administrarea unei profilaxii antibiotice, in conditiile in care exista uneori falsa identitate “profilaxie antibiotica = terapie antibiotica”.

“Administrarea unei profilaxii antibiotice (n.r. se face) DOAR daca exista INDICATIE, efectuata la momentul OPTIM, pentru o durata MINIMA utila si cu antibioticele RECOMANDATE”, se mai arata in ghid.

De ce este necesar acum un astfel de ghid

In Romania, in momentul de fata, se utilizeaza in exces profilaxia antibiotica. Conform unui studiu de evaluare a consumului de antibiotice derulat in 2012 in zece spitale din Romania, in aproximativ jumatate din cazuri utilizarea antibioticelor se face pentru profilaxie perioperatorie.

Tot in urma acestui studiu, s-a constatat ca peste 70% din totalul profilaxiilor antibiotice inregistrate indica o durata de cel putin 3 zile fata de o durata recomandata de maxim 24 de ore; uneori sunt folosite antibiotice inadecvate profilului actual de rezistenta al florei microbiene.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie

In acest ghid apar si factorii care contribuie la utilizarea excesiva si eronata a antibioticelor in Romania:
• necunoasterea modificarilor profilurilor de rezistenta microbiana, insotita de preluarea integrala a recomandarilor din alte regiuni geografice si de conformarea la exemple de profilaxie nejustificate medical;
• practicarea unui tip de medicina extrem de defensiva;
• urmarirea intereselor personale.

Situatia actuala este ingrijoratoare din cauza: selectiei de germeni reziestenti, Romania avand cel mai ridicat ritm de crestere a nivelurilor de rezistenta microbiana dintre statele europene in ultimii 23 de ani (am ajuns in primele locuri la MRSA, E coli rezistent la FQ si producator de ESBL, Pseudomonas aeruginosa rezistent la carbapeneme); costurilor sporite ale ingrijirii pacientilor; deceselor ce ar putea fi evitate (de ex: prin infectii ale protezelor valvulare/ vasculare/ articulare, megacolon toxic determinat de Cdifficile).

Acest ghid vine in sprijinul unei decizii clinice de prescriere a profilaxiei antibiotice perioperatorii cat mai adecvate, limitandu-se astfel utilizarea excesiva de antibiotic in acest tip de indicatii.

Subcomisia pentru limitarea rezistentei microbiene a elaborat Ghidul de profilaxie antibiotica in chirurgie, care este deocamdata pus pe site-ul Ministerului Sanatatii la Transparenta decizionala si se afla in dezbatere publica pana luna viitoare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ghid-pentru-prescrierea-moderata-a-antibioticelor-perioperatorii_-in-dezbatere_19365/

lauff lautf laurf