Imprimare

Premiera: Operatie endoscopica in Romania si Europa de Sud-Est, pentru o boala rara la esofag

Adaugat in Stiri din domeniul medical

O interventie medicala endoscopica, in premiera in Romania si in Europa de Sud-Est, pentru tratarea unei boli rare a esofagului, Achalazia, a fost realizata de un medic de la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie "O. Fodor" din Cluj-Napoca, scrie Mediafax.

Medicul care a realizat operatia, dr. Marcel Tantau de la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie "O. Fodor" din Cluj-Napoca, a declarat ca pana acum interventia in astfel de cazuri consta in sedinte endoscopice repetate, de dilatare a esofagului cu un "balonas" sau in operatie chirurgicala laparoscopica.

"Pana acum, interventia in astfel de cazuri consta in sedinte endoscopice repetate de dilatare a esofagului cu un balonas sau in interventia chirurgicala laparoscopica, dezavantajul fiind ca pacientii dezvoltau reflux esofagian. Noua tehnica, miotomie perorala endoscopica, este una minim invaziva si prevede introducerea unui endoscop prin orificiul bucal, efectuarea unei brese la nivelul mucoasei esofagului, prin realizarea unui tunel prin care avanseaza cu endoscopul, dupa care se sectioneaza stratul muscular circular si sfincterul esofagian inferior", a explicat dr. Tantau.

Potrivit acestuia, operatia a durat aproape doua ore, iar pacienta, in varsta de 41 de ani, si-a reluat alimentatia in mod corespunzator la aproximativ 48 de ore dupa interventie, durata de spitalizare post-operatorie fiind de patru zile.

Dr. Marcel Tantau a subliniat ca noua tehnica a fost dezvoltata de un medic japonez de la un spital din Yokohama si a fost prezentata la un work-shop de endoscopie digestiva care a avut loc la Cluj-Napoca in 2011.

"Ne propunem sa facem doua-trei astfel de operatii pe luna. Avem endoscoape HD, o astfel de trusa medicala depaseste 100.000 de euro", a mentionat Marcel Tantau.

In Romania sunt inregistrate anual aproximativ 1.000 de cazuri de Achalazie.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Premiera_-Operatie-endoscopica-in-Romania-si-Europa-de-Sud-Est_-pentru-o-boala-rara-la-esofag_19376/

lauff lautf laurf