Imprimare

Dr. Lungu: Asistenta stomatologica la copii ar trebui sustinuta de stat

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Sustinerea, de catre stat, a asistentei stomatologice pentru copii a devenit esentiala in conditiile in care apar tot mai multe cazuri grave in randul celor mici, a declarat profesorul clujean Teofil Lung, conform Agerpres.

Acesta a subliniat faptul ca problemele de dentitie, mai ales in cazul copiilor, determina probleme grave de sanatate si in cazul altor organe, ceea ce face ca banii “economisiti” de stat prin lipsa asistentei stomatologice a copiilor, sa fie oricum cheltuiti mai tarziu si poate cu costuri mai mari.

“Asistenta stomatologica la copii este o problema foarte acuta de mai mult de 20 de ani. Avem dezastre. Copiii au probleme dentare grave, dintii se strica foarte devreme, inclusiv dentitia de lapte si atunci avem probleme grave legate de starea de sanatate generala a copilului. Exista doua mari focare de infectii in organism care genereaza boli grave: dintii si amigdalele”, a explicat Teofil Lung, pentru Agerpres.

Acesta a explicat ca dintii si amigdalele care se infecteaza dau boala de focar. Copii care sufera aceste boli de focar vor fi viitorii candidati la chirurgie cardiaca, cu insuficienta cardiaca, cu stenoze mitrale, si alte boli.

Profesorul Lung sustine ca ar trebui reinventate cabinetele medicale din scoli, atat cele de pediatrie cat si cele stomatologice, deoarece, pe piata libera se practica preturi atat de mari incat parintii nu si le permit, ceea ce duce la netratarea la timp a unor afectiuni, care se transforma in boli, care uneori iau forme grave.

Medicul clujean considera ca toate aceste efecte negative ale netratarii dintilor vor cadea, mai devreme sau mai tarziu, tot in seama sistemului sanitar.

“Atunci cand copiii cu probleme vor creste vor avea vesnic probleme, infectii, internari, sa fie tratati, vor avea nevoie din pacate de extractii, o sa influenteze si dintii definitivi si vor avea probleme cu ei si in final vor avea si afectuni renale, cardiace si tot ce am mai spus si tot pe stat il va costa, infinit mai mult”, a mai spus Teofil Lung.

Profesorul Teofil Lung a condus, pana in vara aceasta, Clinica de Chirurgie Maxilo-Faciala din Cluj si a realizat in cariera sa mai multe operatii in premiera nationala si mondiala.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Lungu_-Asistenta-stomatologica-la-copii-ar-trebui-sustinuta-de-stat_19381/

lauff lautf laurf