Imprimare

Cum sa te pregatesti pentru sarcina dupa 40 ani

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Multe femei se hotarasc sa aiba copii mai tarziu in viata, dar dupa varsta de 40 ani acest lucru presupune riscuri si complicatii suplimentare pentru mama si bebelus. Este foarte posibil sa ai o sarcina normala si fara probleme dupa 40 ani, dar pentru ca aceasta sa se intample, trebuie sa iti ajuti organismul sa ajunga la parametrii optimi necesari mentinerii si dezvoltarii sarcinii. Femeile care se pregatesc sa conceapa un copil dupa 40 de ani, de asemenea, trebuie sa se pregateasca pentru un risc mai mare de aparitie a complicatiilor in timpul nasterii, dificultati in a concepe si o probabilitate mai mare ca bebelusul sa aiba sindrom Down sau alte defecte cromozomiale.


Pasii de pregatire:

1. Programeaza-te la un control medical la medicul de familie si la un ginecolog

Odata cu inaintarea in varsta creste probabilitatea de a avea tensiune arteriala crescuta sau diabet, iar in cazul femeilor creste riscul de a avea Sindromul Ovarelor Polichistice sau endometrioza. Un doctor specialist te poate ajuta sa iti identifici problemele de sanatate.

  • Nu uita sa precizezi ca te pregatesti pentru conceperea unui copil. Intreaba care este intervalul de timp real in care iti poti rezolva sau stabiliza problemele de sanatate existente, inainte de a incerca sa concepi copilul.
  • Discutati daca veti putea sa folositi medicamentele pe care le administrati in mod uzual si pe perioada de conceptie, de sarcina sau de alaptat. Intrebati doctorul daca exista variante alternative naturiste si incercati sa fiti realisti in privinta renuntarii la tratamentul curent, daca acesta pune in pericol sarcina si mai ales referitor la cum v-ar afecta starea de sanatate aceasta decizie de a renunta la tratament.
  • Evaluati impreuna cu doctorul care sunt problemele de sanatate cel mai importante si prioritar de abordat inainte de a ramane insarcinata. Intr-un articol publicat in revista MamicaMea.ro se spune ca dupa varsta de 35 ani fertilitatea scade proportional pe unitatea de timp, multe femei care se pregatesc de sarcina dupa 40 de ani trebuie sa se incadreze cu rezolvarea problemelor de sanatate intr-o perioada fertila aflata rapid in scadere.

2. Rezolva orice problema de sanatate existenta inainte de a concepe

Probleme de sanatate care va afecteaza intr-o mica masura viata de zi cu zi pot deveni complicatii majore odata cu aparitia sarcinii. De exemplu, un diabet necontrolat poate spori riscul de pierdere a sarcinii, de asemenea, o tensiune usor marita se poate agrava foarte repede.

  • Verificati si administrati-va imediat un tratament corespunzator pentru bolile si infectiile cu transmitere sexuala intrucat acestea pot determina infertilitate;
  • Incercati sa ajungeti la o greutate corporala normala. Greutatea suplimentara sau slabiciunea pot cauza probleme semnificative in timpul sarcinii. De exemplu, femeile prea slabe pot avea cicluri fara  ovulatie ceea ce le face imposibila conceptia.
     

3. Imbunatati-va nutritia

O nutritie de calitate are o importanta speciala in perioada de preconceptie, intrucat nivelurile corespunzatoare de acid folic si alte vitamine poate ajuta la preventia unor anomalii in dezvoltarea fatului.

  • Desi suplimentele de vitamine sunt recomandate, incercati sa consumati, corespunzator noilor necesitati, alimentele cu un continut marit de clorofila si acid folic precum frunzele de culoare verde inchis, legume si citrice. Acidul folic si fierul din surse vegetale ajuta la prevenirea anemiei.
  • Mancati cereale integrale si reduceti consumul de carbohidrati rafinati.
  • Reduceti cantitatea de zahar consumata.
     

4. Incepeti exercitiile sau mariti activitatea fizica.

Exercitiile fizice va pot ajuta sa va mentineti o greutate optima si sa va simtiti confortabil in timpul sarcinii si mai ales la nastere.

  • Includeti un program de exercitii aerobice si antrenament de rezistenta in programul de exercitii.
     

5. Consultati medicul pentru a stabili necesarul de acid folic.

Daca va este necesar incepeti consumul cu minim 3 luni inainte de a ramane insarcinata si cautati suplimente care sa aiba o concentratie de cel putin 400 unitati mcg.

6. Incetati fumatul si evitati fumatul pasiv din orice mediu.

Fumatul scade fertilitatea si chiar declanseaza instalarea menopauzei prematur, dar mai important, in cazul sarcinii determina multe complicatii precum greutate scazuta a fatului la nastere, probleme respiratorii ale fatului, malformatii sau chiar anomalii ale sistemului circulator.

  • Discutati cu partenerul dumneavoastra sa renunte la fumat intrucat si fumatul pasiv este la fel de daunator, atat pentru dumneavoastra si viitorul bebelus cat si pentru propria sanatate, fumatul reducand fertilitatea.
     

7. Luati in considerare riscul aparitiei maladiilor determinate de anomalii cromozomiale.

Desi multe femei in varsta au avut sarcini fara probleme, in realitate rata copiilor cu astfel de malformatii este mult mai crescuta la femeile trecute de 40 de ani. Una din 100 de femei care au trecut de 40 de ani naste un copil cu Sindrom Down, iar riscul creste odata cu inaintarea in varsta, aceasta rata crescand la 1 din 30 de femei dupa varsta de 45 de ani.

  • Discutati acest risc al aparitiei malformatiilor cu partenerul si familia. Decideti impreuna daca sunteti dispusi sa va asumati acest risc si concepeti un plan de abordare a unui astfel de diagnostic.
  • Cercetati care sunt testele suplimentare pentru identificarea corecta a posibilelor diagnostice.
     

8. Luati in considerare riscul crescut de pierdere a sarcinii.

Rata estimata de pierdere a sarcinii la femeile intre 40 si 45 este de 35% si creste la peste 50% dupa varsta de 45.  Din nefericire femeile mai in varsta se confrunta si cu un risc de 2 sau 3 ori mai mare de a naste fetusi morti.

...

Sursa: mamicamea.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cum-sa-te-pregatesti-pentru-sarcina-dupa-40-ani_19386/

lauff lautf laurf