Imprimare

CNAS: Buget mai mare pentru oncologie sau diabet zaharat in 2014

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in forma in care a fost aprobat de catre Guvern si inaintat Parlamentului spre aprobare, este mai generos pentru anul 2014, asta pentru ca s-au adus la zi platile restante din anii trecuti la farmacii si, astfel, se vor bucura de un buget mai generos programe ca oncologia sau diabetul zaharat, conform lui Cristian Busoi (foto), presedintele CNAS.

Pentru 2014, s-au alocat 22,590 miliarde de lei, stabilindu-se deja o prioritate in ceea ce priveste:
 

  • cardul electronic, ce ar trebui sa fie implementat din septembrie anul viitor;
  • actualizarea listei de medicamente;
  • implementarea pachetului minim de servicii.


„Sper ca in anul 2014, cu acest buget, (...) veniturile sa fie mai mari si sa beneficiem si noi de o rectificare pozitiva mai consistenta decat s-a intamplat anul acesta, putem sa acordam servicii spitalicesti”, a spus Cristian Busoi.

Programele finantate de CNAS cu un buget seminifcativ mai mare pentru 2014 sunt:

- Programul de oncologie, care va avea 1, 217 miliarde de lei in 2014, comparativ cu 1.041 miliarde, cat a avut in 2013;
- Programul de diabetul zaharat, cu aproape 800 de milioane in 2014, comparativ cu aproape 700 de milioane in 2014;
- Programul de boli cardiovasculare, ce va avea 130 de milioane de lei in 2014, in comparatie cu aproape 59 de milioane in 2013.

Chiar si pentru spitale s-a marit bugetul, de la 7,693 miliarde de lei, in 2013, la 8,297 miliarde de lei, in 2014.

Nereguli la furnizori

Cristian Busoi a mai adaugat ca doreste ca, in cazul in care furnizorii care au contract cu CNAS si cer bani pacientilor pentru diverse analize, contractul se va suspenda, ca masura de sanctiune.

„Acelui furnizor (n.r. caruia i se vor deconta serviciile de catre Casa si care va cere si bani de la pacienti) i se va suspenda sau i se va termina contractul si eu va pot garanta ca orice laborator din Romania care nu are contract cu Casa de Asigurari, n-are nicio sansa sa reziste pe piata concurentiala”, a adaugat presedintele CNAS.

CNAS – datoriile externe diminuate

CNAS are datorii externe catre spitalele din strainatate care au tratat romanii. Tinta pentru 2014 este reducerea la 0 a acestor datorii care se ridica la suma de 135 de milioane de euro.

Pentru anul viitor, CNAS a alocat un buget de 585 de milioane de lei, prin care doreste sa reduca plata tratamentelor in strainatate.

In acest sens, presedintele CNAS a fost intr-o vizita oficiala in Austria si se va mai intalni cu reprezentanti ai sistemului de sanatate din Germania si Franta, pentru a explica faptul ca se doreste achitarea integrala a acestor datorii in 2014.

„I-am dat toate asigurarile (n.r. secretarului de stat austriac pe Sanatate) ca in anul 2014 sa inchidem toate datoriile”, a explicat Cristian Busoi.

Datorii externe ale CNAS sunt si in tari precum Spania sau Italia.

 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/CNAS_-Buget-mai-mare-pentru-oncologie-sau-diabet-zaharat-in-2014_19387/

lauff lautf laurf