Imprimare

„2013 – Anul Cantacuzino”

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Anul acesta se implinesc 150 de ani de la nasterea profesorului Ion Cantacuzino (foto), ocazie cu care Institutul Cantacuzino organizeaza, intre 19-25 noiembrie, o serie de evenimente omagiale dedicate vietii si operei marelui profesor.

Prof. Ion Cantacuzino este parintele scolii de microbiologie si al sistemului sanitar modern din Romania, fondatorul Institutului care ii poarta numele, personalitate emblematica a stiintei si culturii romanesti.

Infiintarea Institutului Cantacuzino

El a fost cel care a pus bazele “Institutului de seruri si vaccinuri” prin transformarea “Laboratorului de medicina experimentala” in institut, gratie unei legi promulgate de Regele Ferdinand, in 1921.

Scoala Cantacuzinista a obtinut, inca de la inceputurile ei, rezultate remarcabile in vaccino-profilaxie si seroterapie antitoxica si antibacteriana, rezultate apreciate de autoritatile internationale de specialitate. Sercul antistreptococic si serul antidizenteric au fost primele dintr-o lunga serie de produse biologice obtinute in Institut.

Pe tot parcursul existentei sale, Institutut Cantacuzino a conservat legatura permanenta intre componenta de cercetare-dezvoltare si cea de productie, intre activitatea didactica si de sanatate publica.

In cei 92 de ani de existenta, Institutul Cantacuzino a fost mereu prezent in patru domenii ce ii definesc activitatea: cercetare-dezvoltare, productie, sanatate publica si invatamant. Insa, ultimii trei ani au fost grevati de dificultati majore care au adus Institutul in imposibilitatea de a mai produce anumite vaccinuri, ca BCG sau VTA, si alte produse biologice, precum Polidin, Cantastim, Orostim.

Din acest an, Guvernul si Ministerul Sanatatii au ajutat ca Institutut Cantacuzino sa primeasca statutul de “Serviciu de interes economic general” pentru o perioada de 10 ani, devenind prima si singura institutie publica careia i se confera acest statut.

Institutul Cantacuzino este membru al Retelei Internationale Pasteur si deruleaza programe de cercetare, in colaborare cu celelalte institute din retea, in domeniul microbiologiei, epidemiologiei, imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene si biotehnologiei. De asemenea, cercetatorii Institutului colaboreaza cu institutii prestigioase internationale in domeniul bolilor infectioase, iar din 2013, a fost realizat un parteneriat ca Centru EUPHEM pentru formarea specialistilor europeni in micobiologie de sanatate.

Programul evenimentelor organizate cu ocazia a 150 de ani de la nasterea prof. Ion Cantacuzino

Marti, 19 noiembrie: deschiderea oficiala la Biblioteca Academiei Romane;

Miercuri, 20 noiembrie: inaugurarea Muzeului “Profesor Ion Cantacuzino”;

Joi, 21 noiembrie:

- conferinta stiintifica a Institutului Cantacuzino, pe tema – Boli prevenibile prin vaccinare;
- Gala Cantacuzino, de la Teatrul Bulandra;

Vineri, 22 noiembrie: continuarea conferintei stiintifice;

Duminica, 24 noiembrie: lansare de carte la Targul Gaudeamus;

Luni, 25 noiembrie: intalnire a personalitatilor academice, dar si a autoritatilor la Academia Romana.


 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_2013-_-Anul-Cantacuzino__19392/

lauff lautf laurf