Imprimare

Romania, codasa la capitolul calitatii ingrijirii pacientilor cu BPOC

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In cazul BPOC, la capitolul asistenta la domiciliu a traheostomizatilor, Romania ocupa ultimul loc la nivel european, conform unui studiu realizat de Societatea Europeana Respiratorie si Forumul Societatii Europene.

Auditul European releva faptul ca doar doua unitati din zece pot sustine la domiciliu pacientii cu BPOC. La capitolul programe de reabilitare, nu exista decat la doua spitale posibilitati de asistare, clasandu-ne pe penultimul loc in Europa.

Tinand cont de faptul ca lipseste asistenta la domiciliu, Romania este codasa la prescriptiile la domiciliu de oxigenoterapie de lunga durata si la ventilatie non-invaziva la domiciliu.

La capitolul reinternari, ne situam undeva la mijloc, cu 19% bolnavi readmisi in spital, in comparative cu media europeana, care e de 35,1%.

Cifrele sunt ingrijoratoare privind asistenta pacientilor cu BPOC in Romania, conform prof. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

“Sistemul sanitar romanesc si Casa de Asigurari aveau nevoie de acest semnal de alarma pentru a putea aduce corectii de strategie. Acest lucru va fi posibil daca va fi demarata si faza a doua a proiectului, care ne poate furniza detalii suplimentare despre evolutia exacerbarilor, in mai multe spitale, cu o mai mare uniformitate in selectia acestor centre”, a adaugat prof. Mihaltan.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Romania_-codasa-la-capitolul-calitatii-ingrijirii-pacientilor-cu-BPOC_19396/

lauff lautf laurf