Imprimare

Zgonea: Salariile personalului medical sunt departe de nivelul european

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca din punctul sau de vedere sanatatea nu reprezinta un cost, ci o investitie in viitor si a precizat ca bugetul alocat acestui sistem pentru anul 2014 este mai mare decat cel din acest an, conform Agerpres.

“Din pacate, performantele sistemului sanitar romanesc au scazut pana la un nivel ingrijorator, care pune in primejdie nu numai sanatatea generatiei actuale, dar si perspectivele de imbunatatire a capacitatii sistemului sanitar de a asigura o sanatate adecvata generatiilor viitoare. (...) Trebuie sa punem accentul pe monitorizare si preventie, trebuie sa reabilitam medicina in mediul rural, unde, in primavara lui 2011, au fost desfiintate fara discernamant dispensare si spitale”, a afirmat Zgonea.

El a admis ca Romania are dificultati in sustinerea programelor de sanatate, a programelor de investitii in infrastructura si in aparatura medicala, dar si in asigurarea necesarului de medicamente si de materiale sanitare. Zgonea a aratat ca salariile personalului medical sunt “departe” de nivelul din UE, iar suma alocata pentru cheltuielile cu sanatatea in Romania este de trei ori mai mica decat media europeana, insa a precizat ca are incredere ca aceste lucruri se vor schimba.

“Stiu foarte bine ca avem dificultati in sustinerea programelor de sanatate, a programelor de investitii in infrastructura si in aparatura medicala. Sunt probleme in asigurarea necesarului de medicamente si de materiale sanitare. Salariile medicilor si ale personalului medical sunt departe de nivelul salariilor din Uniunea Europeana. Iar suma alocata pentru cheltuielile cu sanatatea in Romania este de trei ori mai mica decat media europeana. Sunt constient de toate aceste probleme, dar am incredere ca putem schimba aceste lucruri. Nu le vom putea rezolva pe toate odata, multe dintre aceste probleme sunt structurale si ele au fost accentuate de lipsa unor decizii clare in ultimii 10 sau 20 de ani”, a spus presedintele Camerei Deputatilor.

In opinia sa, reducerea inechitatii si inegalitatilor in asigurarea ingrijirilor medicale, inlaturarea barierelor geografice si economice in accesul la ingrijiri medicale raman unele dintre cele mai importante deziderate ale sistemului de sanatate din Romania.

Zgonea a spus ca Romania are nevoie de un sistem medical care sa asigure accesul universal al populatiei la ingrijiri medicale in functie de nevoile clinice si nu de posibilitatile de plata, sa asigure intreaga gama de servicii medicale de la asistenta primara, asistenta comunitara, secundara si spitaliceasca.

“De asemenea, trebuie sa includa un sistem de imbunatatire a calitatii serviciilor si minimalizarea erorilor si, nu in ultimul rand, sa asigure conditii corespunzatoare de munca si salarizare intregului personal medical. Obiectivul general trebuie sa fie imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, cresterea sperantei de viata pentru toti cetatenii si a anilor de viata fara boala”, a conchis demnitarul.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Zgonea_-Salariile-personalului-medical-sunt-_departe_-de-nivelul-european_19397/

lauff lautf laurf