Imprimare

(P) Importul paralel de medicamente in Romania – alternativa pentru accesul la medicamente mai ieftine

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Distributia/Importul paralel de medicamente reprezinta operatia prin care un medicament pentru care a fost eliberata o Autorizatie de Import Paralel (AIP) de catre Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) este introdus In Romania prin alte canale de distributie decat cele clasice, agreate de detinatorul Autorizatiei de Punere pe Piata (APP) a medicamentului respectiv.

Datorita diferentelor de pret existente in statele membre UE, pe calea importului paralel, pot fi puse la dispozitia pacientilor din Romania, medicamente la un pret mai scazut fata de cel existent pe piata, fara a exista nicio diferenta calitativa intre cele importate paralel si cele importate prin distributia clasica.

Cadrul legal european care reglementeaza importurile paralele de medicamente este Comunicatul Comisiei Europene privind importurile paralele de medicamente pentru care au fost deja acordate autorizatii de punere pe piata (COM/2003/0839 final).

In Romania importurile paralele sunt reglementate prin:

  • Hotararea Consiliului Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului nr. 1/2007 de aprobare a Ghidului privind cadrul legal care reglementeaza importurile paralele de medicamente pentru care s-a acordat deja autorizatia de punere pe piata (transpune Comunicatul Comisiei privind importurile paralele de medicamente);
  • Ordinul ministrului sanatatii nr. 1962/2008 privind aprobarea Procedurii de eliberare a autorizatiilor de import paralel pentru medicamente de uz uman, modificat si completat prin OMS nr. 1449/2010.

Medicamentele introduse in Romania prin (P) Importul paralel de medicamente in Romania – alternativa pentru accesul la medicamente mai ieftine import paralel nu pot fi distribuite sau vandute pana nu este eliberata autorizatia de import paralel de catre ANMDM.

Distributia medicamentelor provenite pe aceasta cale se realizeaza cu respectarea drepturilor detinatorilor de marci si brevete, fara a fi afectata in niciun fel imaginea si marca acestor produse in urma procesului de fabricatie partiala.

In Romania, Picara Trading este principalul importator paralel de medicamente (OTC si RX-uri) din punct de vedere al numarului de autorizatii de import paralel detinute si al volumului importat.

Compania Picara Trading are o echipa proprie de Regulatory Affairs care se ocupa de obtinerea autorizatiilor si detine in Bucuresti propria linie de fabricatie partiala realizata in conformitate cu standardele impuse de legislatia in vigoare, unde se realizeaza procesul de reetichetare, introducere prospecte in limba romana, etape premergatoare comercializarii produselor importate catre farmacii si catre distribuitori autorizati.

Picara Trading detine in prezent depozite autorizate in Bucuresti, Constanta, Brasov, Cluj, Oradea, amenajate in conforitate cu regulile de buna practica de distributie angro, iar distributia/preluarea comenzilor la nivel national de la farmacii se realizeaza si prin echipa proprie.

Pentru preluarea comenzilor si/sau detalierea ofertelor la zi, va rugam sa contactati reprezentantul autorizat din zona dumneavoastra, detalii pe:
www.picara.ro/comenzi
Tel: 021 320 22 26
Tel: 021 345 36 00

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_P_-Importul-paralel-de-medicamente-in-Romania-_-alternativa-pentru-accesul-la-medicamente-mai-ieftine_19405/

lauff lautf laurf