Imprimare

Lansare a volumului omagial dedicat profesorul Ion Cantacuzino

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Volumul omagial „Profesorul Ion Cantacuzino – personalitate de exceptie in constiinta poporului roman” a fost lansat la Targul International GAUDEAMUS, Duminica, 24 noiembrie 2013, la ora 10:00.

Volumul a fost lansat de Institutul Cantacuzino, in parteneriat cu Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, in colaborare cu Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale, Academia de stiinte Medicale si Reteaua Internationala a Institutelor Pasteur (RIIP) si cu sprijinul Primariei Capitalei.

Volumul este un tribut adus remarcabilei vieti si opere a Profesorului Ion Cantacuzino, „personalitate care se naste intr-o tara odata la 500 de ani”, titan al stiintei, om de cultura enciclopedica, umanist si vizionar, ctitorul Institutului Cantacuzino care este corolarul unei activitati stiintifice de peste 40 de ani.

Amfitrioni au fost Dr. Biol. Maria Damian, moderatorul evenimentului, alaturi de Prof. Univ. Dr. Constantin Ciufecu si Prof. Univ. Dr. Marian Negut, membri titulari ai Academiei de stiinte Medicale, coordonatorii editiei, care au rasfoit, împreuna cu invitatii, file din viata Profesorului, evocand în cuvinte alese spiritul sau viu, dragostea si generozitatea cu care s-a aplecat mereu spre noi orizonturi de cunoastere si spre formarea generatiilor tinere.

Dr. Marina Gheorghiu, fost sef al Ariei de Productie Vaccin BCG din Institutul Cantacuzino si fost sef al Departamentului de Productie VaccinBCG din Institutul Pasteur Paris, a încheiat printr-un scurt cuvant legat de datoria pe care o avem de a continua misiunea încredintata de Profesor si de a multiplica bogata zestre cantacuzinista, stiintifica si patrimoniala.

Au participat la lansare personalitati din mediul academic, fosti colaboratori ai Institutului Cantacuzino, din tara si din diaspora, fosti doctoranzi din strainatate care si-au efectuat teza în Institutului Cantacuzino, colegi din alte institutii din domeniul biomedical.

Prezentarea volumului omagial

Volumul omagial «Profesorul Ion Cantacuzino – personalitate de exceptie in constiinta poporului roman» se doreste a fi o readucere in memoria contemporana a vietii si activitatii marelui savant, creator de scoala medicala, fondatorul sistemului de sanatate publica in Romania.

Profesorul este elogiat de autorii volumului sub toate aspectele personalitatii sale: om de stiinta, dascal, iubitor de arta, om politic, creator de institutii medicale, culturale etc.

A pus bazele sistemului sanitar din Romania, dar, mai presus de toate, este considerat creatorul scolii romanesti de medicina experimentala si microbiologie.

Este cel care a fondat „Revista stiintelor Medicale” (1905), „Annales de Biologie” (1911) precum si „Archives roumaines de pathologie expérimentale et de microbiologie” (1928), revista Institutului Cantacuzino care se editeaza si astazi.

A fost alaturi de Henri Focillon cand a infiintat Institutul Francez din Bucuresti, dar a infiintat si Loteria Romana. Ca om politic, a fost semnatar, alaturi de alt reprezentant de marca al microbiologiei romanesti, Mihai Ciuca, al tratatului de la Trianon.

„Opera magna” a Profesorului este Institutul de Seruri si Vaccinuri Dr. I Cantacuzino, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie de astazi, institutie creata ca o necesitate pentru lupta impotriva bolilor infectioase. Aici si-a continuat Profesorul desavarsirea personalitatii stiintifice si academice, aici a produs primele seruri terapeutice si primele vaccinuri romanesti. Este sediul activitatii exceptionale pe taramul luptei cu bolile infectioase, este creuzetul formarii viitorilor specialisti in domeniul microbiologiei.

Subtil colectionar de arta, dar si iscusit desenator, fin cunoscator al muzicii clasice, dar si pianist talentat in viata privata, vorbitor a numeroase limbi straine, patriot si profund implicat in viata obstii, Profesorul Cantacuzino a fost un model, poate irepetabil, in cultura si stiinta romaneasca.

Unic prin profilul sau in tara, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie « Cantacuzino » constituie suportul tehnic de excelenta in prevenirea si combaterea bolilor transmisibile la om, prin activitatile sale definitorii complexe de cercetare, productie, referinta in microbiologia de sanatate publica si invatamant universitar post-universitar.

De la infiintarea sa, in anul 1921, Institutul Cantacuzino actioneaza integrat in patru mari directii de interes strategic national, in domeniul sanatatii publice: cercetarea stiintifica in microbiologia medicala si imunologie, productia de vaccinuri, seruri terapeutice si de diagnostic, microbiologia de sanatate publica si educatia medicala continua.

Fidel spiritului umanist enciclopedic al fondatorului sau, Profesor Ion Cantacuzino, parintele scolii de microbiologie romanesti si al sistemului sanitar modern din Romania, centrul de cercetari biomedicale s-a situat in avangarda stiintei, fiind deschizator de drumuri in discipline majore precum microbiologie, imunologie, biologie moleculara. Institutul Cantacuzino a efectuat cercetari in toate domeniile importante ale microbiologiei si stiintelor conexe si este unicul producator de vaccinuri din Romania. Specialistii Institutului Cantacuzino au fost si sunt implicati in activitati de sanatate publica, de supraveghere microbiologica a bolilor transmisibile, de documentare si pregatire a personalului medical de specialitate.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Lansare-a-volumului-omagial-dedicat-profesorul-Ion-Cantacuzino_19411/

lauff lautf laurf