Imprimare

Spitalul Marie Curie: Cea mai moderna sectie de terapie intensiva din Sud-Estul Europei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Spitalul Marie Curie are, din 26 noiembrie, o noua sectie de terapie intensiva pentru nou-nascuti, cea mai moderna din Sud-Estul Europei, sectie ce a costat peste doua milioane de euro si care a fost ridicata, de la temelie, in 16 luni.

„Eu sunt foarte impresionat, de fapt, ca avem aici, in Romania, cea mai moderna sectie de nou-nascuti din Sud-Estul Europei”, a spus ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, prezent la inaugurarea sectiei.

Sectia dispune de 27 de incepari individuale pentru pacienti, se intinde pe patru etaje si are in componenta: spatii pentru personalul medical si parinti si o sala de training, care se intinde pe 1600 mp.

„Existenta unor rezultate bune trebuia sa aduca si existenta unei infrastucturi pe masura. Noi ingrijeam (n.r.pacientii) intr-un spatiu destul de ingust, toata lumea stie ca aveam o suta si ceva de metri patrati unde ingrijeam chiar 19 pacienti. Astazi, (...) suntem intr-o situatie extraordinara. Avem o sectie care arata extraordinar”, a spus dr. Catalin Carstoveanu.

Toate cele 27 de incaperi sunt dotate cu tehnologie de ultima ora: pacientii pot fi monitorizati prin aparatura de inalta performanta, dar si prin camere de luat vederi; de asemenea, fiecare incapere este dotata cu gaze medicale si climatizare.

„N-as fi crezut ca intr-un spital romanesc si intr-un timp atat de scurt sa ajungem sa putem sa traim ca dincolo de ocean”, a adaugat Irina Marinela Nistor, prezenta la evenimentul de inaugurare a sectiei.

In aceasta sectie de neo-natologie, a fost dezvoltata o solutie de telemedicina care permite transmiterea de imagini video si parametri medicali, in timp real, pentru urmarirea semnelor vitale ale pacientilor, prin tehnologia 4G. Astfel , medicii din sectia de terapie intensiva vor avea posibilitatea sa observe de la distanta starea pacientilor. Imaginile pot fi urmarite in detaliu intrucat camerele video folosite maresc imaginea de 12 ori; astfel, pacientii pot fi vazuti si monitorizati de oriunde exista conexiune 4G sau 3G, la o calitate video foarte buna, chiar si de catre medicii din alte tari.

„In primul rand, am gandit ca in zonele de terapie intensiva sa fie camere extrem de performante, in al doilea rand, integreaza semnele vitale ale pacientului, iar in al treilea rand, ne ajuta ca sa intram in conexiune cu orice coleg din strainatate care are o solutie de telemedicina”, a adaugat dr. Carstoveanu.

Facand o comparatie, vechea cladire de terapie intensive avea 11 paturi si o suprafata de 190 mp. Pacientii nu aveau camere separate, ca in noua sectie, si nici aparatura de monitorizare la fel de performanta.

Investitia totala in constructia si amenajarea noii Sectii de terapie intensiva nou-nascuti de la Spitalul Marie Curie este de 2.165.000 euro.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Spitalul-Marie-Curie_-Cea-mai-moderna-sectie-de-terapie-intensiva-din-Sud-Estul-Europei_19413/

lauff lautf laurf