Imprimare

Program impotriva hepatitei C, initiat la Bucuresti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Din cauza faptului ca, la nivel national, numarul de bolnavi cronici de hepatita C este peste sase sute de mii, a fost infiintata, astazi, 27 noiembrie, Coalitia “Impreuna impotriva Hepatitei”, ce are ca obiectiv demararea unui program impotriva hepatitei virale C (HVS), care sa plaseze tara noastra, pana in 2020, intre primele cinci locuri ale Indicelui European al Hepatitei, comparativ cu locul 26 din 30, loc ocupat astazi de tara noastra.

Coalitia este formata din:
• Fundatia „Prof. Dr. Matei Bals”,
• Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA,
• Societatea de Gastroenterologie si Boli Hepatice,
• Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO),
• Asociatia Europeana a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (ELPA) si
• Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

Despre „Planul de abordare pragmatica si realista a Hepatitei C in Romania”

Pentru a-si atinge obiectivul, coalitia trebuie sa urmeze un plan de abordare impotriva hepatitei C. Planul este structurat in patru componente si propune solutii pentru imbunatatirea managementului hepatitei C.

Un aspect important al acestui program tine de intensificarea ratei de testare, diagnosticaare si crearea unui registru de pacienti. Diagnosticul HVC este stabilit, de obicei, accidental, in cadrul unui tratament sau al unui screening ce nu are legatura cu aceasta boala.

Cel de-al doilea aspect luat in calcul, in cadrul acestui program, tine de instituirea unor noi programe ce ce ar putea sa duca la o crestere a aderentei pacientilor la tratamentele pentru hepatita C. In prezent, pacientii isi procura medicamentele din farmacii. Programul de tratament cimpensat de stat impune pacientilor sa se prezinte la farmacie pentru a achizitiona produsul, iar medicamentele nu pot fi puse la dispozitia spitalelor, in mod direct. De aceea, se doreste abordarea „distributie direct la pacient”, si nu „distributie la farmacie”; astfel, pacientul va primi personal medicamentele.

Al treilea aspect este legat de constientizarea populatiei in ceea ce priveste HVC. Cresterea gradului de constientizare s-ar putea face pe doua planuri:

1. La nivelul pacientului, prin cresterea gradului de cunostinte al pacientului pentru a preveni transmiterea bolii sau de unde se contacteaza aceasta boala?;
2. La nivelul medicului specialist, prin cresterea nivelului de de informare si constientizare la nivelul medicului specialist, pentru depistarea precoce a VHC si a face posibil tratamentul.

Cel de-al patrulea aspect tine de diversele posibilitati de finantare. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustine accesul la tratamentele gratuite pentru bolnavii de hepatita C. De asemenea, se doreste implemnentarea triplei terapii pentru aceasta boala.

Asa cum spunea si prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager general al Institului de boli infectioase “Prof. dr. Matei Bals”, exista aspect positive dupa depistarea HCV, si anume: boala poate fi prevenita, prin programe de screening; bolnavii se pot vindeca 100%; exista specialist la nivel national care sa isi indrume pacientii pentru a se trata corespunzator si nivelul stiintific este inalt in cadrul comunicatilor medicale.

Lansarea Coalitiei “Impreuna impotriva Hepatitei” este corelata cu statisticile alarmante ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii care plaseaza tara noastra pe locul patru la nivel mondial, ca rata a mortalitatii cauzate de afectiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, in comparative cu 15 decese la suta de mii de locuitori, la nivel european.

Declaratia de sustinere a Planului de abordare pragmatica si realista a Hepatitei C in Romania

Aceasta declaratie a fost semnata astazi de catre toti reprezentantii Coalitiei infiintate astazi si sustine:

  • initierea unui cadru care sa permita temararea unui program de screening la nivel national si accesul rapid la tratamentele noi, in vederea vindecarii HCV si a limitarii transmiterii acestuia in randul populatiei;
  • reducerea incidentei cirozei hepatice si a carcinomului hepatic induse de virusul hepatic C;
  • se doreste ca Romania sa devina tara cu cel mai bun management al pacientilor cu hepatita C din Uniunea Europeana, iar pana in 2020, sa se situeze intre primele cinci locuri din Indexul European al Hepatitei. Momentan, Romania se afla pe locul 26 din 30 in acest Index.

In Romania, rata prevalentei virusului este de 3,23%, ceea ce ne situeaza pe primul loc intre tarile membre ale Uniunii Europene. Sunt diagnosticati anual cu VHC in jur de opt mii de pacienti, dintre care pana in sa se mii primesc tratamentul necesar. Tara noastra are peste sase mii de pacienti infectati cronic cu hepatita C.
 

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Program-impotriva-hepatitei-C_-initiat-la-Bucuresti_19417/

lauff lautf laurf