Imprimare

Conferinta despre sanatatea femeii la Bucuresti

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Revista Politici de Sanatate va invita joi, 28 Noiembrie 2013, incepand cu ora 09:00, la Conferinta Conferinta despre sanatatea femeii la Bucuresti Internationala Sanatatea Femeii – Woman’s Health, prima conferinta de acest gendin Romania, Europa Centrala si de Est, sub auspiciile si in parteneriat cu Parlamentul Romaniei, Comisia pentru sanatate publica - Senat.

Evenimentul are loc in cadrul Palatului Parlamentului - Cladirea Senatului, Sala Constantin Stere, intrarea A1, Corp C5, nivel P1 (dinspre Calea 13 Septembrie).

KEY NOTE SPEAKER: Prof. Marek GLEZERMAN (ISRAEL), Specialist de renume international in Gender Medicine si Obstetrica-Ginecologie, Presedintele Societatii Internationale de Gender Medicine; Directorul Spitalului pentru Femei, Tel Aviv; Membru in trei comisii din Ministerul Sanatatii din Israel (Obstetrica, Ginecologie; Sanatatea femeii; Chirurgie); Profesor de Obstetrica si Ginecologie la Universitatea din Tel Aviv; Directorul Centrului de cercetare pentru Gender Medicine, Rabin Medical Center (Israel).

In deschiderea evenimentului:

  • Dr. Ion Luchian, Presedinte Comisia pentru sanatate publica, Senat
  • Sucheta Sharma, Consilier economic pe probleme de sanatate, Ambasada SUA
  • Prof. Univ. Dr. Doina Anca Plesca, Decan, Facultatea de Medicina Generala UMF "Carol Davila"
  • Dr. Anci Ionescu, Medic Sef, CNAS
  • Petru Melinte, MS
  • Mihaela Geoana, Presedinte Fundatia Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura


Sanatatea femeii
nu mai inseamna doar afectiuni care tin de obstetrica si ginecologie. Medicina a evoluat, iar ultimele descoperiri au pus bazele unei specialitati - Gender Medicine - care recunoaste diferentele in manifestarile patologice, particularitatile si reactiile la tratament ale organismului feminin comparativ cu cel masculin.

Diferentele dintre barbati si femei sunt strans legate de modul diferit in care functionam, de exemplu:
- Plamanii femeii sunt mai vulnerabili decat plamanii barbatilor. Hipertensiunea pulmonara, astmul, bolile pulmonare obstructive cronice sunt, in general, mai severe la femei decat la barbati. In timp ce incidenta cancerului la plamani este constanta la barbati, rata cancerului de plamani la femei este in crestere.
- Se presupune ca barbatii sunt mai predispusi bolilor de inima decat femeile. Acest lucru e adevarat numai in cazul femeilor care nu au atins varsta menopauzei, datorita nivelului ridicat de protectie oferit inimii de hormonii sexuali. Menopauza schimba datele problemei. Mult mai multe femei mor anual de boli cardiovasculare decat de toate formele de cancer la un loc. In plus, riscul ca femeile sa fie diagnosticate gresit, in cazul unui infarct, este de doua ori mai ridicat decat in cazul barbatilor.
- Osteoporoza este in continuare privita ca o boala ce afecteaza in mod special femeile (1:2 femei sunt afectate), dar barbatii sufera si ei de aceasta boala (1:5).

Medicina moderna nu ar trebui sa fie bazata doar pe statistici, ci si in functie de gen. Astfel, Gender Medicine urmareste sa trateze in mod egal problemele de sanatate, atat la barbati, cat si la femei.

Acest eveniment se adreseaza catre: reprezentanti ai autoritatilor, manageri companii, politicieni, presa, specialisti in domeniul sanatatii femeii, reprezentanti ai asociatiilor de femei si ai societatilor medicale, lideri de opinie.

In anul 2010, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat raportul intitulat „Women and Health: today’s evidence, tomorrow’s agenda”, evidentiind problemele de sanatate specifice femeilor si fetelor, precum si nevoia de strategii inovatoare si de noi modele de livrare a serviciilor medicale. In Romania nu exista o autoritate dedicata sanatatii femeilor. In plus, foarte putini romani constientizeaza ca exista diferente semnificative intre genuri, in materie de sanatate. Sanatatea femeii nu mai inseamna doar sanatate reproductiva. Impactul mediului, al conditiilor sociale si economice este diferit pentru cele doua genuri.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Conferinta-despre-sanatatea-femeii-la-Bucuresti_19418/

lauff lautf laurf